Πολιτική

«Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα» και ο «μίστερ-κρίση» – Η ομιλία Παπανδρέου μέσα από τον γερμανικό Τύπο

Άλλα αποθεωτικά άλλα επικριτικά: η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας απασχόλησε τον γερμανικό Τύπο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Ο Παπανδρέου εγγυάται για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (ARD-Tagesschau), «Ο Παπανδρέου απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του», (die Welt), «Θέλω να σώσω αυτή τη χώρα»(SZ), «Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα» (FTD), είναι ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι για την ομιλία Παπανδρέου.

«Ο μίστερ-Κρίση μιλάει ωραία – καμία κριτική, ούτε λέξη για χρεοκοπία μπροστά στους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με εξαιρετική εγκαρδιότητα. Το μήνυμά του “Yes, we can”» γράφει το Spiegel Online.

«Ο Παπανδρέου είναι επίτιμος προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας είναι εκ φύσεως φανατικοί οπαδοί των σοσιαλιστών πρωθυπουργών. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν περιθώρια για πολιτικά τεχνάσματα. Τα ‘αφεντικά’ της Γερμανίας πρέπει να ποντάρουν στον Παπανδρέου, γιατί ξέρουν ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, πιθανόν να καταρρεύσει και το ευρώ, και μαζί του η δυνατότητα φθηνών εξαγωγών για τις επιχειρήσεις τους.»

Και το σχόλιο καταλήγει: «Για τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας εκείνο που μετράει κυρίως είναι ότι ενώπιόν τους βρίσκεται κάποιος, που δεν τα έχει παρατήσει , που πιστεύει στην Ευρώπη, αγωνίζεται και δουλεύει σκληρά. ‘Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της’, λέει ο Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την ομιλία του και προσθέτει: ‘το πρόβλημά μου δεν είναι εάν θα επανεκλεγώ. Το πρόβλημά μου είναι να σώσω αυτή τη χώρα.»

«Και τι θα γίνει, εάν δεν..;»

«Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά κρυφά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», γράφει η εφημερίδα Bild και σχολιάζοντας τον ασπασμό Μέρκελ – Παπανδρέου διερωτάται μήπως «ήταν ο αποχαιρετισμός των Ελλήνων από το ευρώ».
Η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει με χρεοκοπία της Ελλάδας πριν από τα Χριστούγεννα και παρά την καταβολή της επόμενης δόσης.
Σύμφωνα με την Bild σε χθεσινή συνεδρίαση της K.O. των χριστιανικών κομμάτων η καγκελάριος φέρεται να δήλωσε «προσπαθούμε να αποτρέψουμε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

«Και τι θα γίνει, εάν δεν..;», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού «σημαντική, αυτοκριτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση». «Ενώ έχει πάρει φωτιά το σπίτι του, γιατί οι συμπατριώτες του αντιδρούν δυναμικά στην πολιτική των περικοπών προσπαθεί να διασκεδάσει τις σοβαρές αμφιβολίες των Γερμανών, για το ότι οι Έλληνες παίρνουν στα σοβαρά τις περικοπές δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης.

Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι οι αμφιβολίες αυτές είναι θεμιτές, καθώς η διαφθορά και το πελατειακό κράτος είναι πλατιά διαδεδομένα στη χώρα του, και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας είναι τεράστιες. Για να μην αναφερθούμε στην κατάσταση της οικονομίας, χωρίς την οποία όμως δεν γίνεται τίποτε.»

Σχέδιο Μάρσαλ και κοινές προσπάθειες για την Ελλάδα

«Μια δίκαιη ευκαιρία για την Ελλάδα», σχολιάζει η Die Welt του Βερολίνου: «Η Ελλάδα αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία. Μπορεί να έδωσε κάποτε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια, εθελοτυφλούσαν.

Γι’ αυτό είναι σωστό τώρα όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Αλληλεγγύη όμως δεν σημαίνει να σώσουμε με οποιοδήποτε τίμημα τους Έλληνες από τη χρεοκοπία. Εξάλλου μόνον η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν το δείπνο η Μέρκελ στηρίζει με θέρμη την Ελλάδα – Μετά το δείπνο;

Όταν ο Γιώργος συνάντησε την ‘Ανγκελα – ΦΩΤΟ

 

‘Ολα τα διεθνή δίκτυα έδειξαν Παπανδρέου – Τι είπε στους γερμανούς βιομηχάνους

Η πλήρης αποτυχία της Κυβέρνησης δια στόματος Μέρκελ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Συμβιβασμένος Μαδούρο» και «διευθύνων σύμβουλος των ολιγαρχών»
«Το μέλλον της χώρας δεν είναι ούτε ο Μητσοτάκης της διαφθοράς ούτε ο Τσίπρας της διαπλοκής», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη - Οι αιχμές για «copy paste» προτάσεων και τα οικονομικά της ΕΛΑΣ
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης
Αφροδίτη Νέστορα: «Μαμά, συγγνώμη που δεν κατάφερα να σε προστατεύσω»
Η Βάγια Νέστορα, έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 2026, όταν σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι της οικογένειας της Αφροδίτης Νέστορα στη Θεσσαλονίκη
H Αφροδίτη Νέστορα μαζί με την μητέρα της Βάγια Νέστορα 7
Αλέξης Τσίπρας: Από την καταγγελία του «καθεστώτος» σε πρόταση διακυβέρνησης – «Το 2015 ήξερα τι ήθελα, αλλά δεν ήξερα πώς να το κάνω»
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για θεσμούς, Δικαιοσύνη και ακρίβεια – Το μήνυμα ότι «τώρα ξέρω τι γίνεται και τι δεν γίνεται» και η προσπάθεια να εμφανιστεί η ΕΛ.Α.Σ. ως κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στη Ν.Δ.
Ο Αλέξης Τσίπρας 123
ΣΥΡΙΖΑ: Η «τρόικα» της μετάβασης, το τέλος της αναμονής Τσίπρα και η επόμενη μάχη για την ηγεσία
Παππάς και Πολάκης περιγράφουν το ίδιο σχέδιο επανεκκίνησης, αλλά πίσω από τις κοινές γραμμές ανοίγει ήδη η συζήτηση για το ποιος θα οδηγήσει το κόμμα μετά τη συλλογική ηγεσία
Η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς σε παλαιότερη συνάντηση