Πολιτική

Τασούλας για Ράμφο: «Αφιέρωσε τη ζωή του στην εμβάθυνση της εθνικής μας αυτογνωσίας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχαιρετά τον διακεκριμένο συγγραφέα και στοχαστή, κάνοντας λόγο για μια «σταθερή, γόνιμη και ουσιαστική» παρουσία στον δημόσιο βίο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θλίψη στον χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού προκάλεσε η είδηση ότι πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο συγγραφέας και στοχαστής Στέλιος Ράμφος. Τον αποχαιρέτησε με δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Τασούλας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει λόγο για «έναν από τους πιο σημαίνοντες στοχαστές της σύγχρονης εποχής».

Ο συγγραφέας, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του περισσότερα από 30 βιβλία, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε κλινική της Αθήνας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην πνευματική διαδρομή του Στέλιου Ράμφου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην κατανόηση της νεοελληνικής σκέψης και στην ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου.

«Πνεύμα ανήσυχο, με ηθική ακεραιότητα»

«Με αισθήματα θλίψης αποχαιρετούμε τον Στέλιο Ράμφο, έναν από τους πιο σημαίνοντες στοχαστές της σύγχρονης εποχής», αναφέρει στην αρχή της δήλωσής του ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τον Στέλιο Ράμφο «διακεκριμένο διανοούμενο», σημειώνοντας ότι «αφιέρωσε τη ζωή του στην εμβάθυνση της εθνικής μας αυτογνωσίας».

«Πνεύμα ανήσυχο, ξεχώριζε για την ηθική του ακεραιότητα, ενώ συνδύαζε την ευγένεια των τρόπων με το πάθος για τις βαθύτερες αλήθειες», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στο έργο του, ο κ. Τασούλας υπογραμμίζει ότι ο Στέλιος Ράμφος συνέδεσε την αρχαία γραμματεία, τη βυζαντινή παράδοση και τη δυτική φιλοσοφία, επιχειρώντας μέσα από αυτή τη σύνθεση να αναλύσει «τις δομές της νεοελληνικής σκέψης, τις νοοτροπίες, καθώς και τις ιστορικές και θρησκευτικές μας συνθέσεις και αναφορές».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην παρουσία του Στέλιου Ράμφου στον δημόσιο διάλογο. Οπως σημειώνει, μέσα από το συγγραφικό έργο, τις διδασκαλίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις του «προκάλεσε έναν δημιουργικό διάλογο για την κοινωνία», διαμορφώνοντας μια παρουσία στον δημόσιο βίο «σταθερή, γόνιμη και ουσιαστική».

«Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ: Πώς μια δήλωση του Απόστολου Πάνα άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τον Τσίπρα
Στην Χαριλάου Τρικούπη ήχησε αμέσως «συναγερμός», με κορυφαία στελέχη να επικοινωνούν με τον Απόστολο Πάνα προκειμένου να αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς για να προσπαθήσουν να την «μαζέψουν»
ΠΑΣΟΚ, γραφεία
Παύλος Μαρινάκης για Ηλία Κασιδιάρη: Δίνεται η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να εγκρίνει ή να απορρίψει κάποιον που κατεβάζει κόμμα
«Υπάρχει κόσμος που ακούει τις απόψεις ενός ανθρώπου που εξέφραζε ιδέες ναζιστικές, οφείλουμε να εξηγούμε ότι τα πολιτικά άκρα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
6
Μητσοτάκης στον Κεραμεικό: «Εδώ ξανασυναντιόμαστε με τη Δημοκρατία που 2.500 χρόνια μετά εξακολουθεί να αντέχει»
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι διατίθενται 350 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερα από 100 διαφορετικά έργα
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
41
Σπύρος Χαλβατζής: Το τελευταίο «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ – Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Στο προαύλιο του ΣΦΕΑ για το ύστατο «χαίρε» στον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ - Κουτσούμπας, πολιτικοί και σύντροφοι στην τελετή - Με την κόκκινη σημαία και τον «Ριζοσπάστη» το φέρετρό του
Σπύρος Χαλβατζής, ΚΚΕ, πολιτική κηδεία
Το ΠΑΣΟΚ απαντά στον Μαρινάκη για το «δορυφόρος του Τσίπρα»: «Προσωπικές απόψεις οι δηλώσεις Πάνα» – «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»
Η Χαριλάου Τρικούπη επιστρέφει τα πυρά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον χαρακτηρίζει «λαγό» της κυβερνητικής ατζέντας για το επίδομα ανεργίας
Παύλος Μαρινάκης