Πολιτική

Ο στιβαρός σχεδιασμός στην εξωτερική πολιτική και η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας – Όλο το πλέγμα των κινήσεων τα τελευταία 6 χρόνια

Του Ειδικού Συνεργάτη

Μία ακόμα ψηφίδα στο «μωσαϊκό» της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής προσθέτει η Ελλάδα με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος, αντιμετωπίζοντας στο πεδίο την χρόνια προσπάθεια της Τουρκίας αφενός να «γκριζάρει» μεγάλες εκτάσεις και αφετέρου να εμποδίσει ελληνικές πρωτοβουλίες σε περιοχές όπου η χώρα μας έχει κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.

Πηγές που έχουν γνώση του δύσκολου διυπουργικού σχεδιασμού που απαιτήθηκε για την οριοθέτηση των δύο Πάρκων τόνισαν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό σημαντικό βήμα για την προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, με ευεργετικά αποτελέσματα και για τις νησιωτικές κοινωνίες Υπογράμμισαν όμως ότι, πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης, η Αθήνα καθιστά εμπράκτως σαφές πως η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με αδράνεια, πόσω μάλλον με υποχωρητικότητα εκ μέρους της χώρας μας.

«Στο πιο αβέβαιο περιβάλλον, σε διεθνείς συγκυρίες που δεν μπορούσε κανείς, ούτε καν να περιγράψει, η Ελλάδα παράγει και εξάγει σταθερότητα, ισχυροποιείται και αμυντικά και διπλωματικά», σημείωναν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η δημιουργία των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων έρχεται να προστεθεί σε ένα πλέγμα κινήσεων που έχουν γίνει την τελευταία εξαετία, όπως ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, όπου για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απόδοση πλήρους επήρειας στα νησιά, αλλά και η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έως και το Ταίναρο στα 12 ναυτικά μίλια.

Στη «φαρέτρα» της ελληνικής εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής βρίσκονται, επίσης, η πετυχημένη προσέλκυση των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών Chevron και Exxon για την αναζήτηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ακόμα και σε βυθοτεμάχια νοτίως της Κρήτης, κίνηση  με την οποία ακυρώνεται και στην πράξη το ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

 

Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται από τη συστηματική ενίσχυση των επιχειρησιακών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, μέσω της απόκτησης μαχητικών Rafale και F-35, φρεγατών Belh@rra, της συνεχιζόμενης αναβάθμισης των F-16 σε Viper και των επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού θόλου. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται στο πλαίσιο του πρώτου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος.

«Κινήσεις που δεν έγιναν επί πέντε δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση υλοποιήθηκαν σε έξι χρόνια, εν μέσω σειράς ξεχωριστών προκλήσεων όπως η πανδημία και η παγκόσμια πληθωριστική κρίση», τόνισαν αξιωματούχοι που έχουν εικόνα των εκτιμήσεων που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας παράλληλα ότι γραμμή της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες ή κινήσεις εντυπωσιασμού.

Η δημιουργία Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο θα συνεχιστεί σε επόμενα στάδια, πέραν των νοτίων Κυκλάδων. Στόχος είναι η προστασία του 30% των χωρικών υδάτων της χώρας έως το 2030.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε στο Αττικόν τους τρεις χειριστές του ελικοπτέρου που έκανε προσθαλάσσωση στην Ελευσίνα
Μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη ήταν και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ευχήθηκε στα μέλη του πληρώματος «άμεση επάνοδο στα καθήκοντά τους»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Νέο σόου Κωνσταντοπούλου στη Βουλή - Τα έβαλε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον βουλευτή Λαμπρούλη του ΚΚΕ - Παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας
Η κα Κωνσταντοπούλου ανάγκασε τον προεδρεύοντα να αποχωρήσει εξαπολύοντας εναντίον του προσωπική επίθεση - Βγήκε να πάρει αέρα από την ταραχή του
Ζωή Κωνσταντοπούλου 107