Στη ΝΔ εκφράζουν την ανησυχία τους, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης σχολίασε ότι «η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν ξέρει πού βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει».
Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με σχόλιο της εκπροσώπου Μαρίνας Χρυσοβελώνη, επαναφέρουν την πρότασή τους για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με “στόχο τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους”.
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξέφρασε το Ποτάμι και ζητεί «εθνική συνεννόηση» κρίνοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.
«Θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο στο «τέλος της μέρας» θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη» αναφέρει το Ποτάμι.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα «τέτοιο σχέδιο δεν φαίνεται να υπάρχει. Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί από ανησυχητική σε επικίνδυνη».
Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ, τονίζει ότι «ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, γιατί αυτό απαιτούσαν οι “μεταρρυθμίσεις”, η “ανταγωνιστικότητα” του κεφαλαίου και οι “ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί”, με “πρωτογενές πλεόνασμα”, που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ή με τους υπαλλήλους τους».
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, τονίζει ότι οι σημερινές ανακοινώσεις “αποτύπωσαν την εικόνα του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στις εύκολες και επιπόλαιες θέσεις της που βεβαίως ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος”.
Και καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη ότι “μήπως πρέπει σιγά σιγά να σοβαρευόμαστε και να οργανωνόμαστε ως χώρα; Το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στην κυβέρνηση, αλλά σε όλους εκείνους που την ενθαρρύνουν στην αναπαραγωγή ψευδαισθήσεων και στην αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας”.
“Η χώρα έχει ανάγκη μιας νέας συμφωνίας που θα κρατήσει την Ελλάδα στις ράγες της ευρωζώνης και θα απαλλάξει την κοινωνία από τις συνέπειες της λιτότητας και των μνημονίων. Σ΄ αυτό πρέπει να στοχεύουν οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εταίρους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.