Πολιτική

Ομοβροντία “πυρών” από την αντιπολίτευση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με τους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια, και τον ειδικό αγορητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη, να υποστηρίζει ότι η χώρα μπαίνει επιτέλους στην κανονικότητα, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019.

«Είναι ο τέταρτος κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό είναι το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού τής μεταμνημονιακής πλέον περιόδου, σε πείσμα όλων εκείνων που επένδυσαν συστηματικά στην αποτυχία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Κατσίκης και πρόσθεσε: «Η επιτυχής έξοδος της χώρας από το οικονομικό τέλμα και η μεταστροφή του κλίματος προς το θετικότερο είναι σήμερα μια πραγματικότητα, καθώς η μακρά περίοδος κατά την οποία δοκιμάστηκαν στο έπακρο οι αντοχές του ελληνικού λαού έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ενσωματωμένα όλα τα μνημονιακά μέτρα και τα συμπληρωματικά τους, που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Το κυβερνητικό αφήγημα για προϋπολογισμό χωρίς μέτρα καταρρίπτεται από τη βαριά κληρονομιά φόρων-εισφορών και περικοπών, που ανέρχονται σωρευτικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» σημείωσε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

«Συντάξατε ένα δήθεν εναλλακτικό σενάριο, προκειμένου να παιχθεί το επικοινωνιακό σας παιχνίδι με τους συνταξιούχους. Έχετε θεσμοθετήσει ένα μνημόνιο διάρκειας με υψηλά πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Κουτσούκος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «ψήφισε έναν νόμο λαιμητόμο για τους συνταξιούχους, με μείωση των συντάξεών τους 30%».

«Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σχολιάζοντας το σενάριο για μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Καραθανασόπουλος αντέτεινε ότι στην ουσία «πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας, αφού ή θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά ή θα καταργηθούν τα “αντίμετρα”». «Ακόμα και με την καλή εκδοχή του προϋπολογισμού -διατήρηση της προσωπικής διαφοράς- συνεχίζονται η φοροεπιδρομή και το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, ενώ και στις δύο εκδοχές διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου» πρόσθεσε.

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για πρώτη φορά ο αστερίσκος είναι πιο σημαντικός από το κείμενο ή καλύτερα το σενάριο Β είναι πιο σημαντικό από το σενάριο Α. Κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο ετεροκαθορισμός. Όλα βρίσκονται στον αέρα. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομία, οι συντάξεις, η χρηματοδότηση της χώρας και το αύριο των πολιτών» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις της επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία, αναστέλλει επενδυτικές πρωτοβουλίες και επιβαρύνει την καθημερινότητα των νοικοκυριών και «αυτό δεν λέγεται επιστροφή στην κανονικότητα αλλά αύξηση της ανασφάλειας».

Για ακόμη έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των διεθνών δανειστών, στους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης