Πολιτική

Ώρα Δ.Ε.Θ – 10 μέτρα ανακοινώνει σήμερα από το Βελλίδειο ο Πρωθυπουργός

Στραμμένα στη Θεσσαλονίκη είναι σήμερα τα βλέμματα και στο “πακέτο των μέτρων της Δ.Ε.Θ.” που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

Και αύριο, στη συνέντευξη τύπου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, με σημεία αιχμής την υπόθεση των υποκλοπών, τις εκλογές αλλά και το θέμα του εκλογικού νόμου.

Επιχείρηση: “Φυγή προς τα μπρος”

Η στόχευση του Πρωθυπουργού στη διήμερη παρουσία του στη Δ.Ε.Θ. είναι η… φυγή προς τα μπρος. 
Να αναδείξει το κυβερνητικό έργο ως σήμερα, με έμφαση στα μέτρα στήριξης των πολιτών εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση), να συγκρίνει αυτή την τετραετία με την προηγούμενη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να μιλήσει και για τον σχεδιασμό του για την επόμενη τετραετία.

Γρίφος η αλλαγή ή του όχι του εκλογικού νόμου

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο του 2023, στηρίζοντας εμφατικά το πολιτικό αφήγημα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών.
Ωστόσο ακόμη και σήμερα οι συνεργάτες φέρεται να μην έχουν καθαρή εικόνα για το αν έχει αποφασίσει ή όχι να φέρει ως τότε νέο εκλογικό νόμο.

Αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Σπίρτζη

Στο θέμα των υποκλοπών και στη σκιά και της νέας καταγγελίας για παρακολουθήσεις –  τώρα από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη – ο Πρωθυπουργός αναμένεται τονίσει ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση των υποκλοπών έχει εκκινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως. 
“Σαν έτοιμος από καιρό” ήταν το πρώτο σχόλιο του, όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ από δημοσιογράφους, για την καταγγελία του κ. Σπίρτζη, αφήνοντας σαφώς αιχμές για “προμελετημένη” κίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του πρώην υπουργού με το κακόβουλο λογισμικό Predator μία ημέρα πριν από τη Δ.Ε.Θ.
Η πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμία κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά, αναμένεται να επαναλάβει για άλλη μία φορά ο Πρωθυπουργός.

Τα… “εκλογικά ανοίγματα”

Σήμερα το βράδυ στην ομιλία του στο Βελλίδειο ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να απευθυνθεί σε τρία στοχευμένα κοινά: στο πολύφερνο ακροατήριο του “κεντρώου χώρου”, στη λεγόμενη μεσαία τάξη, ανεξαρτήτως ιδεολογικών προτιμήσεων, αλλά και στους νέους, με το πρόγραμμα στέγης το οποίο θα ανακοινώσει.
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές θα επικοινωνήσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη και με οριζόντια μέτρα αλλά και με μέτρα που θα στοχεύουν στην ελάφρυνση και των πιο ευάλωτων ομάδων και των νέων ζευγαριών.

Το πακέτο μέτρων της Δ.Ε.Θ.

Εν μέσω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και “10 νέα μέτρα, μικρά, μεσαία και μεγάλα” όπως δήλωσε χθες βράδυ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. 

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, αναμένεται να δεσμευτεί για στήριξη και στα νοικοκυριά που θα ζεσταθούν τον χειμώνα με φυσικό αέριο. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο το ύψος της επιδότησης και τα κριτήρια.
Επιπλέον αναμένεται να ανακοινώσει:
Συνέχιση της επιδότησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με μειωμένη όμως κρατική ενίσχυση για τις μεγάλες καταναλώσεις… Οι καταναλωτές που δεν θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, αναμένεται να δουν μειωμένη επιδότηση.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ίσως και κατά 20%, και διεύρυνση των δικαιούχων.
Καταβολή νέας επιταγής ακρίβειας (food pass), ως 300 ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα, σε συνταξιούχους και σε ευάλωτες ομάδες.

Παράλληλα αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα. Αλλά και να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και “ξεπάγωμα” των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με αύξηση στο 6% κατά μέσο όρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του DNA των νεογνών από ιδιωτικές εταιρίες
Ο Υπουργός Υγείας κατηγόρησε ευθέως την Κουμουνδούρου για συνειδητή παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι αφορά πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2023, πριν αναλάβει το Υπουργείο
Απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του DNA των νεογνών από ιδιωτικές εταιρίες
Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στον ΟΗΕ: Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό
Συζητήθηκε ακόμα η κατάσταση στην Παλαιστίνη, αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζει την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δίπλα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Νέα Υόρκη 1
ΚΚΕ: Ζητά προανακριτική για Καραμανλή και Σπίρτζη και διερεύνηση ευθυνών Μητσοτάκη
Η πρόταση του ΚΚΕ, έχει πολιτικό χαρακτήρα καθώς η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν αριθμεί τους 30 βουλευτές, όσες δηλαδή απαιτούνται να την υπογράφουν προκειμένη αυτή να τεθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και λήψη απόφασης
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε εκδήλωση του ΚΚΕ
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Της έκανε μήνυση πρώην υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας – Την κατηγορεί για παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου
Η πρώην υποψήφια της Πλεύσης Ελευθερίας, Όλγα Δάλλα, αναμένεται να καταθέσει μέσω της δικηγόρου της, μήνυση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατηγορώντας της για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή 1
Η ΝΔ καταθέτει πρόταση για Προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή – Γιατί βγάζει «αβάσιμο νομικά» το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ
Το κυβερνών κόμμα, στο αίτημα που καταθέτει τις επόμενες ημέρες, ζητά τη διερεύνηση ευθυνών του πρώην υπουργού για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος
Ο Κώστας Καραμανλής στη Βουλή