Πολιτική

Παραιτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας!

- Ο Σαμαράς δήλωσε πως ζήτησε από τον Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να κινήσει τις διαδικασίες
- Κύκλοι του Μεϊμαράκη αναφέρουν πως δεν θα είναι μεταβατικός πρόεδρος αλλά εκτελεστικός και εκλεγμένος από την ΚΟ
- Είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Σαμαρά που τον καλούσε να παραιτηθεί
- Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να του είχε υποσχεθεί πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ.
- Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε οξείες αντιδράσεις μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας
- Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εμμέσως είχε ζητήσει την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά
- Πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν ασκήσει έντονη κριτική για την τακτική της Ν.Δ. μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά το ισχυρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τη Νέα Δημοκρατία να κλονίζεται και ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά να οδηγείται σε παραίτηση, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε και επίσημα πως παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τη θέση του αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να προκύψει ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία μέσα σε κλίμα έντονης συγηνιασιακής φόρτισης με κομματικά στελέχη να τον χειροκροτούν.

Λίγο πριν κάνει τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς είχε επικοινωνία με τον Βαγγέλη Μειμαράκη τον οποίο ενήμερωσε για την απόφασή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μειμαράκης νωρίς το απόγευμα βρεθηκε στα κεντρικά γραφεία της Συγγρού όπου είχε μακρά συνομιλία με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΝΔ.

O κ. Σαμαράς έχρισε τον κ. Μεϊμαράκη αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και έτσι μετά την παραίτηση του προέδρου, αναλαμβάνει εκείνος προσωρινά πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος και θα παραστεί τη Δευτέρα στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη σχολίαζαν ότι “ο κ. Μεϊμαράκης δεν πρόκειται να είναι μεταβατικός πρόεδρος, θα είναι ένας εκτελεστικός πρόεδρος εκλεγμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με πρόταση Σαμαρά. Όποιος άλλος θελήσει θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη”.

Πριν από αυτές τις εξελίξεις είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα της Ντόρας Μπακογιάννη, όπου ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παραιτηθεί και εκείνη από την κούρσα διαδοχής, έρχονται κι άλλα στελέχη να ζητήσουν το ίδιο πράγμα ή να αφήσουν αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς επίσης την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως το υπάρχον πολιτικό προσωπικό πρέπει να αποχωρήσει, σημειώνοντας επίσης πως ο ελληνικός λαός και η νέα γενικά γύρισαν την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα.

Για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας μίλησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι “η πορεία του έχει δείξει οτι δεν ενδιαφερεται για αξιώματα. Δεν θέτει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ διότι προέχει η επίτευξη της συμφωνίας και η επιστροφή στην ομαλότητα”.

Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε τις προθέσεις του λέγοντας πως “δεν μπορούμε να αλλάξουμε τώρα αρχηγό”, δείχνοντας πως δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών,.

Αιχμές για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας άφησε και ο Βασίλης Κικίλιας λέγοντας πως οι συζητήσεις για τα εσωκομματικά δεν γίνονται σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά παραδέχθηκε ότι πρόσωπα που εκπροσωπούν το παλιό δεν βοήθησαν στην υποστήριξη του «Ναι». Όπως δήλωσε η Νέα Δημοκρατία δεν είχε φρέσκια πρόσωπα να βγάλει μπροστά.

Και ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος άφησε αιχμές για την ηγεσία της ΝΔ καθώς σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τόνισε “το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, και οφείλει επιτέλους, όπως είχα επισημάνει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να δούμε κατάματα “τις πταίει””.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξή της – «Σας καλέσαμε για 40 λεπτά και ήρθατε ένα τέταρτο πριν» – «Το θεωρώ μεγάλη αγένεια»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παραπονέθηκε ότι οι δημοσιογράφοι δεν τη ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα και εκείνοι της επισήμαναν ότι άργησε να πάει στο στούντιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής 5
Άρση ασυλίας για Παύλο Πολάκη και Έλενα Ακρίτα εισηγείται η επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η υπόθεση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη μήνυση που του έχει υποβάλει η Αθηνά Λινού και της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Παύλος Πολάκης και η Έλενα Ακρίτα σε επιτροπή της Βουλής 2
Κωστής Χατζηδάκης για ανομία στα πανεπιστήμια: Διαγραφή φοιτητών που συμμετέχουν σε επεισόδια, απόδοση ευθυνών και στους πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τον νόμο
«Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει»
Αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη χώρο του ΑΠΘ 1