Πολιτική

Πέτσας: Ούτε καφέ δεν είχε να κεράσει ο Τσακαλώτος στο υπουργείο τον Μάϊο

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφορικά με την κριτική πως η κυβέρνηση μοιράζει “ψίχουλα”.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι προεκλογικά και συγκεκριμένα πριν τις ευρωεκλογές ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να μοιράσει προκαταβολικά το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 14 Μαΐου ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο ούτε για τα ροφήματα στο Υπουργείο», σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους πως «δεν είχε να σας κεράσει ούτε καφέ εάν πηγαίνατε στο Υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρόλα αυτά κατάφερε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που είχε καταγραφεί, να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, να δώσει ενισχυμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, να στηρίξει τη ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ και πέραν όλων αυτών να δώσει σε 200.000 νοικοκυριά έκτακτο βοήθημα.

«Θυμίζω ότι στην εδώ επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Γ. Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την οποία, «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων».

Click4more: Πέτσας: Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση

«Η κυβέρνηση εκθέτει την τουρκική προκλητικότητα στις συνομιλίες που έχει με όλους τους ηγέτες, είτε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, είτε στις διμερείς συναντήσεις, είτε στις πολυμερείς συναντήσεις, όπως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι η αυριανή συνάντηση θα είναι μια συνάντηση στην οποία θα μπορέσει να δρομολογηθεί επιτέλους μια νέα μορφή σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα και την καλή γειτονία των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Για τις δηλώσεις Ερντογάν αναφορικά με τη Λιβύη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεθνοποιεί το ζήτημα, ζητάει τη στήριξη των εταίρων στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, στη βάση ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις, όταν ένα μέλος της Συμμαχίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο κ. Δένδιας ενημέρωσε χθες τα κόμματα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάθε φορά θα εξετάζει ποιο είναι το αρμόδιο επίπεδο, ώστε να υπάρχει πάντα πλήρης ενημέρωση των κομμάτων, διότι η στόχευση είναι εθνική και χρειάζεται όλα τα κόμματα να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η ελληνική θέση στην περίπτωση που τεθεί από την Τουρκία θέμα της συνεκμετάλλευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου μνημονίου με τη Λιβύη, αλλά και συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό με προκλητικό τρόπο για τους γεωπολιτικούς της σκοπούς. Πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής από την Τουρκία ότι σταματάει τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα. Φυσικά σε αυτά δεν είναι θέματα που έχουν να κάνουν με δίκαιο μερίδιο, όπως θα έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά θέματα που αφορούν το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21