Πολιτική

Πιερρακάκης: 41 καταγγελίες για bullying έχει δεχτεί η πλατφόρμα – «Σοβαρές οι συνέπειες για τη χρήση κινητών στα σχολεία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μέχρι στιγμής στην ψηφιακή πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία και bullying, έχουν καταγραφεί 41 καταγγελίες, αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (15.04.2024) στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

«Έχουμε ήδη καταγεγραμμένες 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία και bullying στην πλατφόρμα που ξεκίνησε μόλις την περασμένη Τρίτη, όταν την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Από αυτές, οκτώ είναι από μαθητές και 33 από γονείς», ανέφερε σχετικά.

«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για την ενδοσχολική βία, έχουμε απτά στοιχεία και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά και να προστατεύσουμε το κάθε παιδί» συμπλήρωσε ο υπουργός, περιγράφοντας στη συνέχεια όλες τις πλευρές της εθνικής καμπάνιας για το πρόβλημα, σε μια δομημένη πολιτική όπου η πλατφόρμα είναι απλώς μια παράμετρος.

«Ψάχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη να δούμε και να καταλάβουμε γιατί, χρονικά μετά τον Covid, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα της νεανικής βίας, ειδικά στο σχολείο. Οι έρευνες μας δείχνουν πως ενώ αριθμητικά τα κρούσματα υποχώρησαν, αυξήθηκε σημαντικά η ένταση τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2019 οι περιπτώσεις νεαρών 13-17 ετών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις υπερδιπλασιάστηκαν» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των ψυχολόγων στις σχολικές δομές σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία και στις διαδικασίες επιμόρφωσης των καθηγητών που θα ξεκινήσουν άμεσα, διευκρίνισε πως στην πολιτική που ανακοινώθηκε δεν μιλάμε για ποινές αλλά για «πλαίσιο συνεπειών όταν παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας του σχολείου» και αποκάλυψε πως «οι καθηγητές αγκαλιάζουν ήδη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα θεωρούν σημαντική εξέλιξη που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικότερα το πρόβλημα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στο θέμα της χρήσης των κινητών στα σχολεία. «Υπάρχει ήδη τυπική απαγόρευση κατοχής κινητού στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι η χρήση και ειδικά η παραβατική χρήση. Οι συνέπειες θα είναι πλέον σοβαρές, ειδικά στις περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων τρίτων θα αποφασίζεται αμέσως αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Ο υπουργός επανέλαβε πως η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας είναι εθνικό θέμα και δεν μπορεί να αποτελεί αντιπολιτευτική στόχευση, παρατήρησε πως «όλες οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι γενικότητες και δεν έχει κατατεθεί καμία ορίτζιναλ πρόταση εκ μέρους των άλλων κομμάτων, δηλώνουν πως δεν τους αρέσουν τα μέτρα αλλά δεν λένε τι δεν τους αρέσει και γιατί».

Οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο σχολείο και θα ακολουθήσουν αυτές που ήδη θεσμοθετήθηκαν στην επαγγελματική και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «θα ακολουθήσουν σοβαρότατες αλλαγές στο σχολείο. Ξεκινάμε με το ψηφιακό φροντιστήριο που θα εφαρμοστεί άμεσα, πιλοτικά, με Μαθηματικά και Γλώσσα στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και ολοκληρωμένα από τον Σεπτέμβριο και στο Λύκειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τρίτη Λυκείου, σε ζωντανή μετάδοση. Θα κρατήσουμε όλα τα θετικά των πανελλαδικών εξετάσεων, κυρίως το αδιάβλητο τους ως διαδικασία και θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των θεμάτων στις εξετάσεις, θα είναι από την Τράπεζα Θεμάτων με διαβαθμισμένη δυσκολία. Θέλουμε να ισχυροποιηθεί το Λύκειο».

Για τις ευρωεκλογές, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως «είμαι υπέρ της εκλογής των ευρωβουλευτών με ψήφο», προσδιόρισε τον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας «στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό» και επανέλαβε τη μεγάλη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη και τις μεγάλες προκλήσεις που αυτή θα φέρει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 51
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 5