Πολιτική

Πιερρακάκης: Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση

«Μια δίκαιη διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες είναι η απόλυτη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να είναι η πολιτική όλων των διεθνών εταίρων»

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ππιστεύουμε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την έναρξη σήμερα του άτυπου ECOFIN στη Βαρσοβία.

Παράλληλα ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ πως «ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο σενάριο. Θα πρέπει να διευρύνουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες με χώρες όπως η Ινδία».

Αναλυτικά, δήλωση του υπουργού έχει ως εξής: «Χθες, κατά το πρώτο Eurogroup στο οποίο συμμετείχα, τόνισα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη σε μια πολιτική δημοσιονομικής σύνεσης, ενώ ταυτόχρονα, η εστίασή μας στις μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσει πλήρως τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας προφανώς έμφαση στους δασμούς των ΗΠΑ και τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στη βέλτιστη απάντηση που θα πρέπει να έχει η ΕΕ σε αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πιστεύουμε ότι μια δίκαιη διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες είναι η απόλυτη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να είναι η πολιτική όλων των διεθνών εταίρων.

Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση, όπως έχει περιγράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο σενάριο.

Θα πρέπει να διευρύνουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες με χώρες όπως η Ινδία και ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλο το φάσμα των λύσεων που πρότειναν οι εκθέσεις Draghi και Letta, αφαιρώντας το πλήρες εύρος των φραγμών που υπάρχουν ήδη στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σήμερα, στο ECOFIN συζητάμε ένα ακόμα σημαντικό θέμα: τον τρόπο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων ασφάλειας και άμυνας. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την ανάγκη για περαιτέρω αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ.

Από αυτήν την άποψη, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ReArm Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι λύσεις σε όλες τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 15
Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης εναντίον Διεθνούς Αμνηστίας και Χάγης: «Αντιδυτικά και αριστεροκρατούμενα όργανα»
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα διεθνή δικαστήρια έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των ευρωπαϊκών λαών και των κυβερνήσεων που εκλέγονται δημοκρατικά», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης 19
Κόντρα ανάμεσα σε Αλεξάνδρα Σδούκου και ΠΑΣΟΚ: «Η πιο αδίστακτη κυβέρνηση» – «Ψάχνετε κάτι για να αντιπαρατεθείτε στην κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο της διαμάχης Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη είναι τα αγροτικά μπλόκα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών αγροτοσυνδικαλιστών
Αλεξάνδρα Σδούκου 20
Καυγάς Γιαννούλη – Βούλτεψη on air: «Αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προπαγάνδα» – Πέταξε το μικρόφωνο και έφυγε
Η κόντρα μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και του Χρήστου Γιαννούλη ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική για τις τετραήμερες χειμερινές διακοπές του πρωθυπουργού με την βουλευτή της ΝΔ να απαντά
Καυγάς Βούλτεψη - Γιαννούλη on air 32