Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Πλημμύρισε δάκρυα η Βουλή για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη – Σπάραξε η Άννα Βαγενά, “έσπασαν” Σκουρλέτης και Λυκούδης

Πλημμύρισε δάκρυα η Βουλή για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη – Σπάραξε η Άννα Βαγενά, “έσπασαν” Σκουρλέτης και Λυκούδης

– Συγκινητικές στιγμές στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα αποτεφρωτήρια
– Ξέσπασε σε δάκρυα η Άννα Βαγενά μιλώντας για το ταξίδι στη Σόφια όπου αποτεφρώθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης
– Συγκλόνισε ο προεδρεύων Σπύρος Λουκούδης: Είμαστε όλοι δίπλα σας
– Δείτε video από τη συγκλονιστική στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής

Σπάραξε η Άννα Βαγενά στη δευτερολογία της κατά την επίκαιρη ερώτηση στον Πάνο Σκουρλέτη για τα αποτεφρωτήρια. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχασε πριν από μερικές μέρες τον σύντροφο της ζωής της Λουκιανό Κηλαηδόνη και επειδή η τελευταία του επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί, αναγκάστηκε να μεταφέρει τη σορό του στη Βουλγαρία, αφού στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται.

Η συγκίνηση πλημμύρισε την αίθουσα της Ολομέλειας από τη στιγμή που μετά την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών και πριν από τη δευτερολογία της Άννας Βαγενά, ο προεδρεύων της Βουλής Σπύρος Λυκούδης είχε ένα μήνυμα συμπαράστασης για την οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Με τη φωνή του τρεμάμενη από τη συγκίνηση, ο Σπύρος Λουκούδης είπε: «Θέλω να σας πω και το ξέρετε ότι όλοι οι συνάδελφοί είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σε αυτή τη φάση».

Με τα μάτια της γεμάτα δάκρυα, η Άννα Βαγενά, που από την ταραχή και τη συγκίνηση δεν μπορούσε να καταλάβει αν το μικρόφωνό της ήταν ανοιχτό, ευχαρίστησε τον Σπύρο Λυκούδη και περιέγραψε αυτό που έζησε στη Σόφια, όταν μετέφερε τον σύζυγό της για αποτέφρωση.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ, όταν είμαστε στο γραφείο στη Σόφια και περιμέναμε, ένα νέο παιδί που ήταν εκεί και περίμενε να παραλάβει την τέφρα του νεκρού του. Πως την αγκάλιασε και την έσφιξε στην στα χέρια του. Είναι μεγάλη παρηγοριά… Ελπίζω να βρεθεί η δύναμη και να έρθουν αυτοί που πρέπει σε σύγκρουση με αυτές στις σκοταδιστικές δυνάμεις, δεν μπορεί να υπάρχει αυτός ο μεσαίωνας. Το δικαίωμα της επιλογής δεν έχει σχέση με το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που μπορεί ο καθένας να έχει. Και εγώ, κάθε μέρα προσεύχομαι και κάνω την προσευχή μου στην Παναγιά, αν αυτό λέει κάτι για κάποιους».

Φανερά συγκινημένος και με σπασμένη φωνή απάντησε και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης: «Θέλω και προσωπικά να σας πω ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας, είναι νομίζω μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης και όχι μόνο, υπάρχει ένα ευρύτατο μέτωπο μέσα στην ελληνική κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να καθιερωθεί και να γίνει πράξη το ατομικό δικαίωμα στην κηδεία».

Δείτε τις συγκλονιστικές στιγμές

Νωρίτερα, κατά την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση της Άννας Βαγενά, ο υπουργός Εσωτερικών είχε εξαγγείλει θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων νεκρών και οστών.

Η ερώτηση της κας Βαγενά αφορούσε στο γεγονός πως δεν έχουν ακόμα ιδρυθεί πουθενά δημοτικά αποτεφρωτήρια νεκρών. Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως με μια σειρά νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί από την Βουλή, από το 2006 μέχρι και πρόσφατα υπάρχει πλέον ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και χωροθέτηση για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών και οστών από τους Δήμους εάν το επιθυμούν.

Και πρόσθεσε «επειδή όμως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σκοταδιστικές δυνάμεις στην κοινωνία που ασκούν πιέσεις σε Δήμους για να μην γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα ίδρυσης αποτεφρωτηρίων, στις προθέσεις να πιέσουμε για να γίνουν είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να μπορούν να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια, εάν οι δήμοι δεν το αντιλαμβάνονται».

Ο υπουργός Εσωτερικών με τον τρόπο αυτό «φωτογράφισε» μιλώντας για «σκοταδιστικές δυνάμεις» τις πιέσεις της Εκκλησίας που ασκούνται σε δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για να μην προχωρήσουν στην ίδρυση αποτεφρωτηρίων νεκρών και οστών αλλά και τις ευθύνες των δημοτικών αρχόντων που στερούν τη δυνατότητα στο «δικαίωμα επιλογής τύπου κηδείας από τους δημότες τους, ένα δικαίωμα που η πολιτεία του έχει αναγνωρίσει».

Ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προωθήσει το δικαίωμα επιλογής ταφής» και κάλεσε «αυτό το ευρύτατο μέτωπο που υπάρχει στην κοινωνία να ασκήσει την δική του πίεση ώστε να γίνει πράξη αυτός ο τύπος κηδείας» και πρόσθεσε πως αποτελεί «δέσμευση της κυβέρνησης να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευρύνουμε αυτή την δυνατότητα».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε