Πολιτική

Πολυτεχνείο: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Αρχικά, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ συμφώνησαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο “καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων” με το βλέμμα στο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο “για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη”. Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Αργά το βράδυ, το ΜέΡα 25 έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το κείμενο θα υπογραφεί και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αργότερα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, στον οποίο
μετέφερε την ειλικρινή του αγωνία για την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης η οποία, κρυπτόμενη πίσω
από την καλπάζουσα πανδημία, στόχο έχει τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών
δικαιωμάτων.  Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και δήλωσε πως και οι βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και
του ΜέΡΑ25. Στο ερώτημα του κ Βαρουφάκη σχετικά με το πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί την
Τρίτη 17 Νοέμβρη στην παράνομη και αντιδημοκρατική απαγόρευση ακόμα και μιας συμβολικής πορείας
βουλευτών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν για να καταθέσουν
στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας”.

Λίγο αργότερα, βγήκε και η σχετική ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ:

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

“Οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ”

 Το κείμενο διαμαρτυρίας αναφέρει τα εξής:

“Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Click4More: ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα είμαστε φέτος στο Πολυτεχνείο – Επικοινωνία Τσίπρα με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. ‘Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Click4More: Πέτσας σε Τσίπρα για Πολυτεχνείο: Υπηρέτης δύο αφεντάδων, δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση”.

Κουτσούμπας: Απαράδεκτη η στάση Γεννηματά που δε στηρίζει την πρωτοβουλία

“Τις τελευταίες ώρες διακινείται κείμενο υπογραφών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες. Το κείμενο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Επίσης και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Click4More: ΚΙΝΑΛ: Αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει να γίνει χωρίς πορεία

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜΕΡΑ 25.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τσούτσιας: Ο Μητσοτάκης επιλέγει να μην ακούει Σαμαρά και Καραμανλή – Καλώς ήρθε στον δρόμο της λογικής, τώρα είναι drill baby drill
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κάνει λόγο για «αμηχανία» του Μαξίμου και επιμένει ότι επίμαχες διατυπώσεις της σύμβασης με την Chevron «υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα», επισημαίνοντας την ανάγκη επανεξέτασης των όρων πριν την κύρωσή της
Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής
Νίκος Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Ήττα της ΝΔ η απόφαση της δικαιοσύνης – Προ ημερησίας και εξεταστική ζητεί το ΠΑΣΟΚ
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Predator
Νίκος Ανδρουλάκης 31
Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όχι» της πλειοψηφίας σε παράταση εργασιών
Η αντιπολίτευση ζήτησε συνέχιση με κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων και κλήση νέων, επικαλούμενη τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας - Λαζαρίδης: «Δεν θα συντηρήσουμε τη σκανδαλολογία»
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ
Νίκος Ανδρουλάκης για Predator: «Ήττα του παρακράτους» η απόφαση του δικαστηρίου – Έκτακτη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για δικαίωση της μηνυτήριας αναφοράς του (Ιούλιος 2022), ασκεί κριτική στο Μαξίμου και στους δικαστικούς χειρισμούς και ζητεί από τον πρωθυπουργό εντολή στην ΕΥΠ για εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ
Νίκος Ανδρουλάκης 12
Επίθεση Μητσοτάκη σε Σαμαρά: «Eπαγγελματίες ανησυχούντες» όσοι ζουν με ηττοπαθή μανία καταδίωξης
«Ας μην ταράζονται κάποιοι επαγγελματίες ανησυχούντες και ας μην αναζητούν τάχα παγίδες στις ρήτρες των συμφωνιών» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο
υπουργικό συμβούλιο
85