Πολιτική

Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή όχι; Η ανάγνωση των δηλώσεων Μητσοτάκη και τα «πηγαδάκια» στην Βουλή

Επέτειος σήμερα (07.07.2022) για την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία κλείνει 3 χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας, μπαίνοντας έτσι στον 4ο χρόνο της και σε τροχιά για πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χτες στη Βουλή για τις πρόωρες εκλογές διαμήνυσε πως θέλει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.

Το επανέλαβε αφού προκλήθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσει την ημερομηνία των εκλογών.

«Επειδή ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και μας ζητάτε εδώ να έρθουμε να προκηρύξουμε εκλογές, θα σας ξαναπώ για ακόμα μία φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Φαίνεται να μην το ακούτε, αλλά τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση των αρχηγών στην Ολομέλεια για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, η οποία θύμιζε… προεκλογική περίοδο, και ως προς την ένταση της, όσο και επί του περιεχομένου της.

«Δε βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια»

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα είχε «φωτογραφίσει» ως έναν από τους λόγους για προσφυγή στις κάλπες, το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά φάνηκε να αφήνει στην άκρη αυτή την παράμετρο… «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλειά της.

Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα «πηγαδάκια» στους διαδρόμους της Βουλής και τα σενάρια

Αυτά μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, γιατί έξω από αυτή, στους διαδρόμους και στα πηγαδάκια, βουλευτές και της ΝΔ εκτιμούσαν ότι ο πρωθυπουργός δεν τράβηξε… «χειρόφρενο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά εξέφρασε την πρόθεση του.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Αύγουστο, όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στηθούν κάλπες, τότε η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει το τελευταίο 10ήμερο του ίδιου μήνα. Προφανέστατα η ημερομηνία των εκλογών, σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κατηγορία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις «διαρροές» για πρόωρες εκλογές έχει αναδειχθεί σε παράγοντα αστάθειας, αντέστρεψε τα πυρά. «Άλλος είναι παράγοντας αστάθειας: η απλή αναλογική που ψηφίσατε» δήλωσε, τονίζοντας ότι όταν γίνουν οι εκλογές «θα αδρανοποιηθεί αυτή τη βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά» πρόσθεσε, κλείνοντας την παρέμβαση του.

«Προεκλογικές εξαγγελίες»

Η ομιλία του πρωθυπουργού περιελάμβανε όχι μόνο τη δέσμευση του η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει, στα πλαίσια του δυνατού, τους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση, αλλά και «εξαγγελίες».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023. «Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε με έμφαση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Υπουργείο Εξωτερικών για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»: Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση – Σε συνεννόηση με το Ισραήλ για την ασφαλή αποβίβαση στην Ελλάδα
«Με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση σε σκάφη του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κρήτης, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και καθολικό...
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
«Σφάζονται» Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ για τις Ανεξάρτητες Αρχές: «Κατώτερος των περιστάσεων ο Ανδρουλάκης» – «Οι μάσκες έπεσαν, δεν σας παίρνει»
Κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τοξική ρητορική» - «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
Μέγαρο Μαξίμου
Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης για τις υποκλοπές: Κάνετε τις κότες – Παπασταύρου: Επενδύετε σε μια υπερχειλίζουσα τοξικότητα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «θεσμική παρακμή», άφησε αιχμές για τη διαδικασία στις Ανεξάρτητες Αρχές και υπερασπίστηκε την πρόταση για 4ημερη εργασία
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ 5