Πολιτική

“Ψαλιδίζει” τις προσδοκίες Τσίπρα ο Γιούνκερ – Μένει, έστω και με άλλο όνομα, η τρόικα, όσο υπάρχει πρόγραμμα για την Ελλάδα

- Με αφορμή την έλλειψη άλλου μηχανισμού εποπτείας η τρόικα έστω και προσωρινά φαίνεται ότι μένει
- Η Αθήνα κερδίζει σε αντάλλαγμα παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση μέσω ELA
- Κερδίζει τη μάχη της λιτότητας στα... σημεία η Γερμανία, έναντι Ιταλίας, Γαλλίας, Ελλάδας
- Βουτιά στα βαθιά της διαπραγμάτευσης από σήμερα για τον Α. Τσίπρα με το ταξίδι στη Ρώμη
- Αύριο οι κρίσιμες συναντήσεις με Ολάντ και Γιούνκερ

Πριν καν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον Α. Τσίπρα στη Ρώμη τροχοδρομήσει στο αεροδρόμιο της Ιταλικής πρωτεύουσας τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η μάχη έστω και στα σημεία έχει κριθεί.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στο παρασκήνιο μοιάζει να καταλήγει υπέρ της ικανοποίησης των γερμανικών θέσεων.

Μια μέρα πριν την συνάντηση του Έλληνα ηγέτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να προσανατολίζεται σε σαφή περιορισμό των επιλογών της Ελλάδας.

Ως προς αυτό ο κ. Γιούνκερ θα επικαλεστεί (όπως προτρέπει και η Γερμανία) την ύπαρξη συγκεκριμένων συνθηκών μεταξύ των δύο πλευρών (μνημόνιο) αλλά και την έλλειψη άλλων μηχανισμών έτσι ώστε να μην υπάρξει κατάργηση της τρόικας.

Με λίγα λόγια ο κ. Γιούνκερ θα επικαλεστεί το υπάρχον πρόγραμμα το οποίο προβλέπει τη στήριξη της Ελλάδας υπό όρους και την τρόικα ως τον μηχανισμό εποπτείας των όρων αυτών.

Σε αντάλλαγμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτίθεται να προσφέρει στην ελληνική την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης, δηλαδή θα διαβεβαιώσει για τη χρηματοδότηση μέσω ELA , αλλά και για την εγγυητική ισχύ των ελληνικών τίτλων.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ πάντως θα υπενθυμίσει με νόημα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως όλα αυτά ισχύουν όσο υπάρχει και το πρόγραμμα, πιθανότατα μετά από παράταση και όσο τηρούνται οι όροι του προγράμματος.

Παράλληλα και για να μην υπάρξει ρήξη με την ελληνική πλευρά ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να ξεκινήσει τον διάλογο για την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών της χώρας με πιθανή αναθεώρηση των απαιτήσεων για τα πλεονάσματα του πρϋπολογισμού, όπως άλλωστε αναφέρει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν σε αυτή τη συνάντηση θα υπάρξει αναφορά στην ελάφρυνση του χρέους (με επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων, ομόλογα κλπ) καθώς αυτό, τουλάχιστον από ευρωπαϊκής πλευρά θεωρείται ακόμη πρόωρο πριν η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίσει τη θέση της επί των απαιτήσεων των εταίρων.

Πολλά πάντως θα κριθούν και στην επικείμενη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ (την ερχόμενη Δευτέρα) όπου θεωρείται δεδομένη μια παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου για χαλάρωση της λιτότητας. Ίσως μετά τη συνάντηση αυτή υπάρξει και μια επίσημη δήλωση από Γερμανικής πλευράς που ως τώρα προτιμά γενικόλογες δηλώσεις.

Γιούνκερ: Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, τον οποίο συνεχάρη «για το θάρρος του» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο σε παρέμβασή του στον ετήσιο διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων σχετικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο ανέφερε ότι όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τούς υπόλοιπους στην ΕΕ και τις πεποιθήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη για κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Γιούνκερ παρέπεμψε επίσης στα όσα έχει πει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ότι δηλαδή: «Δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ήδη η Κομισιόν πριν από τις ελληνικές εκλογές σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ, αλλά και τις αποφάσεις για την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. «Κατανοώ αυτά τα οποία έγιναν στην Ελλάδα και σας λέω ότι αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών» ήταν τα λόγια του Ζ. Γιούνκερ.

Το μέτωπο με Γαλλία και Ιταλία

Η διπλωματική σκακιέρα πάντως έχει ήδη πάρει φωτιά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος για να προλάβει την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρώμη (σήμερα στις 18:00 η συνάντηση Τσίπρα – Ρέντσι) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό.

Ήταν μια διερευνητική επαφή καθώς τόσο η Ιταλία, όσο και η Γαλλία, όπου μεταβαίνει αύριο ο Α. Τσίπρας, έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωζώνη και την αναζήτηση άλλου μείγματος πολιτικής ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Τόσο η Ιταλία, όσο και η Γαλλία ωστόσο δεν μοιάζουν έτοιμες για ανοιχτή ρήξη με τη Γερμανία και όλα δείχνουν ότι το διπλωματικό παιχνίδι μόλις ξεκίνησε.

Θεωρείται δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά θέλει να ανοίξει μια γραμμή άμεσης επαφής τόσο με τη Γαλλία όσο και με τη Γαλλία, ωστόσο και παρά την παρέμβαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακόμη δεν έχουν λάβει θέση, επίσημα τουλάχιστον, άλλες κεντροευρωπαϊκές ή βόρειες χώρες της Ένωσης που συνήθως ακολουθούν τη γραμμή της Γερμανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέα επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για το πόρισμα Καρώνη: Ο Μαρινάκης έχει καταντήσει ο «ψευταράκος» του Μαξίμου
Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μέσα από αυτή την ιστορία με το πόρισμα Καρώνη η κυβέρνηση επιχειρεί να στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη
O Νίκος Ανδρουλάκης 1
Συνάντηση Φάμελλου και Χαρίτση για κοινές πρωτοβουλίες σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών
Η κοινή ερώτηση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά αναζωπύρωσε τα σενάρια για κατάθεση κοινής πρότασης για προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή και τις ευθύνες του στο θέμα των Τεμπών
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης 1
«Βολές» κυβέρνησης κατά ΠΑΣΟΚ με «όπλο» το πόρισμα του Πολυτεχνείου για τα Τέμπη
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση ότι μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου, η κοινή γνώμη θα σταθμίσει καλύτερα την κατάσταση και τους χειρισμούς της αντιπολίτευσης
Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη