Πολιτική

Ρούμπιο και Γεραπετρίτης συζήτησαν για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικές πηγές τόνισαν τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων Αθήνας και Ουάσινγκτον

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκαν χθες (28.02.2025) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στη σημερινή συνάντησή μου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γεραπετρίτη, συζητήσαμε τι μπορούμε να πετύχουμε μαζί ως εταίροι, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και κατά τη διάρκεια της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο σε ανάρτηση του στο Χ.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές για μελλοντική συνεργασία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αμφότεροι οι υπουργοί επεσήμαναν το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

Η συζήτηση στράφηκε και στα θέματα της Μέσης Ανατολής, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τη πρόσφατη περιοδεία και επίσκεψη του στη Συρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου, ο οποίος είναι σε θέση να διατηρεί στρατηγική σχέση με Ισραήλ και άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, στον τομέα της μετανάστευσης και στην τεχνητή νοημοσύνη, συνομιλώντας παράλληλα και για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κατέθεσαν κοινή πρόταση προανακριτικής για Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Για την κατάθεση διαφοροποιημένης πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Σπήλιου Λυβανού και Φωτεινής Αραμαπτζή
ΣΥΡΙΖΑ
Η Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαστήματος και της ψηφιακής ασφάλειας – Συνάντηση Παπαστεργίου με τον Επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος Andrius Kubilius
Σε συνέχεια της επιτυχούς εκτόξευσης ελληνικών μικροδορυφόρων, Αθήνα και EE συζητούν εθνικές στρατηγικές για δορυφορικές εφαρμογές, κυβερνοασφάλεια και τη μελλοντική ελληνική προτεραιότητα στην προεδρία του Συμβουλίου
Παπαστεργίου Kubilius
Η ΝΔ έτοιμη να απορρίψει την πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ για Λιβανό και Αραμπατζή σχετικά με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι η Φωτεινή Αραμπατζή είχε ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής για την περίπτωσή της, σε αντίθεση με τον Σπήλιο Λιβανό που δεν είχε διατυπώσει αντίστοιχο αίτημα
Σπήλιος Λιβανός και Φωτεινή Αραμπατζή
Σε προεκλογική τροχιά το ΠΑΣΟΚ: Επίθεση στη ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές, «Σπίτι μου ΙΙ» και τραπεζικά
Στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να ρωτούν αν θα απορρίψει η κυβέρνηση την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσε η «πράσινη ΚΟ» για τους πρώην υπουργούς Λιβανό και Αραμπατζή
Νίκος Ανδρουλάκης
Μήνας «φωτιά» ο Μάιος για τη ΝΔ: Το συνέδριο, οι γκρίνιες και τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού
Ο Μάιος εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι είναι ορόσημο για τη… φυγή προς τα μπρος του κυβερνώντος κόμματος και προσδοκούν και σε αλλαγή της δημοσκοπικής εικόνας για τη ΝΔ
O Κυριάκος Μητσοτάκης