Πολιτική

Σοφία Ζαχαράκη: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα πανεπιστήμια»

Επισήμανε ότι θα έρθει στη Βουλή το θέμα των αιωνίων φοιτητών και αναμένεται να διαγραφούν γύρω στις 250.000 άτομα

Ως το τέλος του χρόνου θα έχει μπει σε εφαρμογή η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια επισήμανε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ενώ αναφέρθηκε στην έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων και στις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα πανεπιστήμια τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει μέχρι οι καταλήψεις να γίνουν μηδενικές, όπως επίσης μηδενική θα είναι και η ανοχή στη βία.

«Για τον έλεγχο έχουμε βάλει χρονικό όριο έως το τέλος Ιουλίου, και για τα επικαιροποιημένα σχέδια. «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της ελεγχόμενης εισόδου σε κάθε κτίριο», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση θα προχωρήσει σταδιακά. «Σε κάθε κτίριο με τον καλύτερο τρόπο από το τέλος του χρόνου και μετά θα δείτε σιγά – σιγά την εγκατάσταση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τους αιώνιους φοιτητές. «Το θέμα των αιώνιων φοιτητών θα το φέρουμε στη Βουλή. Είναι ουσιαστικά η διαγραφή ανενεργών φοιτητών, ανθρώπων δηλαδή που δεν έχουν εμφανιστεί στο Πανεπιστήμιο και καλό είναι να καθαρίσουν και οι λίστες. Προφανώς, αυτοί θα βγουν εκτός, μες στη χρονιά. Θα φτάσουν έως τους 250.000 αυτοί, ενώ θα υπάρχουν και θετικές διατάξεις για τους ανθρώπους που δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία».

Αναφερόμενη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική εκκίνηση για τους νέους». «Αύριο ξεκινούν οι εξετάσεις για περίπου 100.000 υποψηφίους, με τους εισακτέους να φτάνουν περίπου τις 70.000», δήλωσε. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ αρχίζουν το Σάββατο, ενώ συνολικά η εξεταστική περίοδος καλύπτει δέκα μαθήματα για τα ΓΕΛ και περισσότερα για τα ΕΠΑΛ. Τα ειδικά μαθήματα και η ανακοίνωση των βαθμολογιών αναμένονται έως τα τέλη Ιουνίου.

Η Σοφία Ζαχαράκη αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο για εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) σε δημόσια σχολεία από το 2026. Ήδη έχει ξεκινήσει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών, με στόχο τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών επιλογών για τους μαθητές. «Ιδεολογικό μας πρόταγμα είναι να προσφέρουμε περισσότερες δυνατότητες στους πολίτες. Θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο με επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Όπως είπε, από το 2019 έχει επανέλθει ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στη Γ’ Γυμνασίου. Παράλληλα, σχεδιάζονται νέα διαγνωστικά εργαλεία για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των μαθητών, ενώ θα ενισχυθεί και η παρουσία επαγγελματιών στα σχολεία για ενημερωτικές δράσεις. «Οι σπουδές είναι η αρχή, η εξειδίκευση έρχεται αργότερα. Στόχος μας είναι η παροχή περισσότερων εργαλείων στα παιδιά από νωρίς», σημείωσε.

«Μειώνεται η σχολική ύλη σε όλες τις βαθμίδες»

Οπως έκανε γνωστό η υπουργός Παιδείας από το επόμενο σχολικό έτος θα υπάρξει μείωση της σχολικής ύλης σε όλες τις βαθμίδες, με βάση την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως τόνισε, πρόκειται για στοχευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μείωση, ενώ η Τράπεζα Θεμάτων παραμένει βασικό εργαλείο αξιολόγησης. «Δεν πρόκειται για αλόγιστη περικοπή, αλλά για εξορθολογισμό, ώστε η ύλη να είναι πιο προσιτή και κατανοητή», δήλωσε.

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι, έως το 2026, οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα επιλογής από πολλαπλά εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια. «Είμαι φυσικός, είμαι μαθηματικός και θέλω να επιλέγω το βιβλίο που ταιριάζει στον τρόπο διδασκαλίας μου και στις ανάγκες των μαθητών μου», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το σύστημα του πολλαπλού βιβλίου ως «βήμα προς την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αυτονομίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το Σάββατο στη δημοσιότητα το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική – Πρόταση για παραπομπή Μητσοτάκη και πέντε πολιτικών προσώπων
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα στελεχών διαφώνησε με την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος 2
Ευφορία στο ΠΑΣΟΚ με τη δημοσκοπική ανάκαμψή του: Μετωπική Ανδρουλάκη στη ΝΔ για ΟΠΕΚΕΠΕ, Καραμανλή και εξωτερική πολιτική
Μετά από αρκετές δημοσκοπήσεις που έδειχναν την Πλεύσης Ελευθερίας να έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη επανήλθε στη 2η θέση την οποία μοιράζει με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Νίκος Ανδρουλάκης 1