Πολιτική

Σταύρος Κοντονής – ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονικό μιας διαγραφής και το παρασκήνιο πριν την απόφαση Τσίπρα

Η διαγραφή του Σταύρου Κοντονή από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως φυσική συνέπεια μετά τα όσα έγιναν  και ειπώθηκαν χθες (08.10.2020) όλη την ημέρα.

Πέρα δηλαδή από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού περί του νέου ποινικού κώδικα- που πυροδότησαν ένα ανύπαρκτο θέμα σύμφωνα ε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ο Σταύρος Κοντονής  εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη χαρακτηρίζοντας τους πρώην συντρόφους τους «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες».

Click4more ΣΥΡΙΖΑ: Απάντηση στον Κοντονή με «βαριές» κουβέντες και… διαγραφή!

Οι δηλώσεις αυτές ξεχείλισαν το ποτήρι για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε εντολή στο γραφείο τύπου να ανακοινώσει ότι ο Σταύρος Κοντονής απεμπόλησε το δικαίωμα του να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που εκτός των άλλων ταυτίστηκε με την κυβερνητική επιχειρηματολογία και τα fake news.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε δείξει τις προσθέσεις του – ότι προετοίμαζε την έξοδο του από τον ΣΥΡΙΖΑ- εδώ και καιρό καθώς σε συνέντευξη του είχε κάνει λόγο «για φέουδα, φαινόμενα αρχηγισμού και λάθη που κακοφορμίζουν μέσα στο κόμμα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι ο πρώην υπουργός είχε πάντα ένα δύσκολο χαρακτήρα, ο οποίος δεν τον βοηθούσε στις σχέσεις του με τους άλλους.

Όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης είχε πολύ κακές σχέσεις με τον υφιστάμενο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ενώ είχε δημιουργήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα με τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας. 

Πριν μερικούς μήνες, σε συνέντευξη του είχε συνταχθεί με όσα είχαν κατατεθεί εις βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζοντας τη θέση του από την υπερασπιστική γραμμή που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

tsipras kontonhs in

Ο Σταύρος Κοντονής κάνει… καλό στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου του χρεώνουν ότι παρά το γεγονός ότι είχε τέτοιους προβληματισμούς δεν είχε ενημερώσει τα αρμόδια όργανα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι από τη στιγμή που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εκλογές το χάσμα ανάμεσα στον πρώην υπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ότι ποτέ ο Σταύρος Κοντονής δεν κατάφερε να ξεπεράσει  το «τραύμα» του 2018 όπου ο Αλέξης Τσίπρας τον αντικατέστησε βάζοντας στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Μιχάλη Καλογήρου.

Μέσα από την ιστορία Κοντονή ωστόσο η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι προέκυψε και ένα καλό. Ότι άνοιξε η συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα όπου, σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύσσωμος ο νομικός κόσμος δικαίωσε τους χειρισμούς του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας παράλληλα απάντηση στις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι οι Χρυσαυγίτες «θα πέσουν στα μαλακά «εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου  οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέφεραν ότι «δεν ταυτίζονται οι ποινές για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο νέο ποινικό κώδικα» και εξέφρασαν την απορία τους «για τη σκοπιμότητα της δήλωσης του Στ. Κοντονή αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι νομικός και οφείλει να το ξέρει».

Τι λένε οι δικηγόροι

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπάζογλου, με αφορμή την οξεία πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκληθεί, τόνισε ότι «το πλαίσιο για διεύθυνση (εγκληματικής οργάνωσης) είναι 5-15 χρόνια. Δεν θεωρώ ότι 15 χρόνια είναι ευνοϊκή μεταχείριση, για οποιονδήποτε άνθρωπο».

Ο έγκριτος  δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε ότι «συνειδητή βλαπτική επιλογή» η παραίτηση και οι αιτιάσεις Κοντονή, δίνει με τις ατυχείς δηλώσεις του αφορμή να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, μία μέρα μετά την νίκη των δυνάμεων του αντιφασισμού.

Ο  αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός καθώς και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, υπερασπίστηκαν σε συνεντεύξεις τους τον νέο ποινικό κώδικα, λέγοντας ότι είναι   εξαιρετικός σε όλα τα επίπεδα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από το κόμμα του. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι και με τον παλιό ποινικό κώδικα δεν μπορούσε να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση. Παράλληλα επέπληξε το όψιμο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι αν και τροποποίησε τον ποινικό κώδικα 2 φορές, δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 34
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 7
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 221