Πολιτική

Στη δημοσιότητα εμβληματικά έγγραφα από την περίοδο της Επταετίας [pics]

Τρία έγγραφα ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας από την περίοδο της Επταετίας παρέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες της Βουλής, με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τα εξής ιστορικά έγγραφα:

1) Τηλεγράφημα του Βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο του 1967, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γ. Παπαδόπουλου.

tilegrafima

2) Κοινοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο απόφασης του Αρχηγού ΓΕΣ για απαγόρευση δίσκων της Μελίνας Μερκούρη. (13-4-1968)

tilegrafima

3) Πρακτικά συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1974 υπό τον Πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της Γενικής Επιστρατεύσεως της χώρας» και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

praktika praktika praktika

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «πρόκειται για τρία εμβληματικά κείμενα τα οποία σας παραδίδουμε εκπληρώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωσή μας, ώστε αυτά τα γεγονότα, με τα μηνύματα που έχουν κάθε φορά για το σήμερα και το αύριο, να δίνονται στη δημοσιότητα για το καλό της Δημοκρατίας».

Ο Νίκος Βούτσης προανήγγειλε, επίσης, την έκδοση, τον προσεχή Οκτώβριο, των τεσσάρων πρώτων πολυσέλιδων τόμων από τον Φάκελο της Κύπρου. Όπως τόνισε, «η πληγή από την τραγική εισβολή είναι ακόμα ανοικτή σε μεγάλο βαθμό και στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται στη Βουλή για την ανασύσταση της ιστορική μνήμης, προχωρούμε στην έκδοση των πρώτων τόμων με ντοκουμέντα που είχαν συλλεγεί από τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής από το 1986 έως το 1988 για τον Φάκελο της Κύπρου».

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, «πιστεύουμε πως αυτή η προσπάθεια θα γίνει αφορμή για ν’ ανοίξουν και άλλα αρχεία, ατομικά, συλλογικά, υπηρεσιών, θεσμών και στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Επεσήμανε επίσης, πως θ’ ακολουθήσει η έκδοση δεκάδων ακόμη πολυσέλιδων τόμων, τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, που «θα περιλαμβάνουν ντοκουμέντα όλης εκείνης της περιόδου τα οποία έχουν ανασυσταθεί, ψηφιοποιηθεί και θα είναι προς αξιοποίηση σε δημόσιο διάλογο, σε επιστήμονες, αλλά και στην κοινή γνώμη των δύο χωρών».

Πηγή φωτογραφιών: hellenicparliament.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κλήρωση για τους ανώτατους δικαστές στην υπόθεση Τριαντόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα
Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας...
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Στον «αέρα» η πλατφόρμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες – Τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες
«Βρισκόμαστε πια στις τελευταίες συνεννοήσεις, οι πλατφόρμες που χρειάζονται είναι έτοιμες και μένει μέσα στον Μάιο να βγούμε στον αέρα», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η εφαρμογή gov.gr wallet στα κινητά
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 10
Βαθαίνει το χάσμα Νίκου Ανδρουλάκη - Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ, φουντώνει η γκρίνια για τον στόχο της πρώτης θέσης
Πολλοί θεωρούν ότι το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι εάν δεν καταφέρει να φέρει το κόμμα στην πρώτη θέση θα αμφισβητηθεί ως αποτυχημένος
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας
Στη Ρώμη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train o Κυρανάκης: Σύγχρονα τρένα «και όχι “σαπάκια”» θέλει η κυβέρνηση
Η επίσκεψη Κυρανάκη είναι ουσιαστικά προπαρασκευαστική της επίσκεψης που προγραμματίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ρώμη για συνάντηση με την ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2