Πολιτική

Στη Βουλή η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό με ερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Εγκληματική ολιγωρία στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό επισημαίνουν με επίκαιρη επερώτησή τους στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Την ερώτηση υπογράφουν, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι αντιπρόεδροι του Κόμματος κ. Κωστής Χατζηδάκης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι Τομεάρχες Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές κυρία Άννα Ασημακοπούλου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κ. Γιώργος Βλάχος, κ. Μάκης Βορίδης, κυρία Σοφία Βούλτεψη, κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, κ. Νίκος Δένδιας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κυρία Άννα Καραμανλή, κ. Κώστας Κατσαφάδος, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κ. Βασίλης Κικίλιας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κυρία Γεωργία Μαρτίνου, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Αθανάσιος Μπούρας, κυρία Κατερίνα Παπακώστα και κ. Γιάννης Τραγάκης.

Υπογραμμίζουν ότι, ενώ από την επόμενη του ναυαγίου κοντά στη Σαλαμίνα, ο κ. Κουρουμπλής δήλωνε ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο και έχει περιοριστεί η διαρροή και η ρύθμιση, «η εξέλιξη όχι απλώς δεν τον δικαίωσε, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή  στην περιοχή». Από την επομένη ημέρα, αναφέρουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «στις ακτές της Σαλαμίνας εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της τεράστιας  θαλάσσιας ρύπανσης και αντί, να επέμβετε και να αντιμετωπίσετε, έστω και αργά, την καταστροφή εσείς αντιθέτως διαβεβαιώσατε ψευδώς το πανελλήνιο ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ενώ η οικολογική καταστροφή επεκτάθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, στον Πειραιά, την  Γλυφάδα και τη Βούλα».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι οι περιφερειακοί σταθμοί καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης που λειτουργούν στον Πειραιά και την Ελευσίνα«από την έως τώρα διαχείριση της κρίσης, αποδεικνύονται εκ της πράξεως αναποτελεσματικοί και ότι υπολειτουργούν». Και προσθέτουν: «Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας  έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την EMSA (European Maritime SafetyAgency), η οποία διαθέτει, σε κατάσταση αναμονής, εξειδικευμένα πλοία τα οποία δύνανται να επιχειρήσουν σε παρόμοια περιστατικά. Ενώ, λοιπόν, βρισκόταν ελλιμενισμένο στην περιοχή, πέραν των άλλων σκαφών απορρύπανσης και το πλοίο ΑΚΤΑΙΑ OSRV, το οποίο εκτός του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, είναι εφοδιασμένο με ραντάρ κατάλληλο να παρέχει πληροφορίες διεύθυνσης κίνησης της πετρελαιοκηλίδας δεν ζητήθηκε έγκαιρα η συνδρομή του στην αντιμετώπιση της καταστροφής».

Καταλήγοντας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτουν τον Υπουργό ενώπιον των ευθυνών του τονίζοντας: «Επειδή η εγκληματική ολιγωρία, η έλλειψη συντονισμού και η παντελής άγνοια της διαδικασίας διαχείρισης εκ μέρους σας ως Υπουργού της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της κρίσης στην βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ” οδήγησε δυστυχώς σε μία τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, ερωτάσθε:

1. Ποια είναι τα αίτια του ναυαγίου;
2. Το δεξαμενόπλοιο ήταν αξιόπλoο ή είχε πράγματι ρήγμα ;
3. Πότε είχε ελεγχθεί το αξιόπλoο του από το Υπουργείο Ναυτιλίας;
4. Σε ποιο χρόνο άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Ναυτιλίας;
5. Ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ενεργοποίησή του;
6. Πότε ενημερώθηκαν για το ναυάγιο;
7. Πότε ανταποκρίθηκαν για την διαχείριση της κρίσης;
8. Ήταν επαρκή τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους;
9. Πότε ενημερώθηκαν οι τοπικές Αρχές;
10. Γιατί επεκτάθηκε η ρύπανση;».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ 4
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 12
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 142