Πολιτική

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» – Τι φοβάται η Αθήνα

Σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους ομολόγους του του Βελγίου και της Ιταλίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψης τους την Κυριακή στην Αίγυπτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αίγυπτο την ώρα που οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν έχουν σημάνει… “κόκκινο συναγερμό”, καθώς ο κίνδυνος νέων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, δύο χωρών πρώτης υποδοχής, είναι μεγάλος.

Για την Αθήνα είναι κρίσιμης σημασίας η ευρωπαϊκή ενίσχυση με ένα μεγάλο πακέτο 7,4 δις προς την Αίγυπτο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ήδη η Γαύδος εκπέμπει “SOS” καθώς τα κύματα των μεταναστών το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλα, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία για αύξηση ροών και προς την Κρήτη από μετανάστες που είναι ήδη στην Αίγυπτο ή και άλλους που μπορεί να φτάσουν στο έδαφος της από τη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Προς ανακοίνωση συμφωνίας για το μεταναστευτικό

Δεδομένου ότι η οικονομία της Αιγύπτου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τις προοπτικές για ανάταση της να είναι αχνές – λόγω της μείωσης της εμπορικής κίνησης από τη διώρυγα του Σουέζ αλλά και της αναμενόμενης μείωσης του τουρισμού – η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρέμβει.

Την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου που έχει την προεδρία της Ε.Ε., Αλεξάντερ Ντε Κρο, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο προκειμένου να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Τι ανησυχεί την Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή αποστολή.

Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν στρατηγική συνεργασία σε μία σειρά τομέων, με συμμετοχή και σε σημαντικά ενεργειακά σχήματα, και τυχόν αποσταθεροποίηση της ηγεσίας Σίσι, θα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

Η Αθήνα εκτός του κινδύνου να υπάρξουν νέα καραβάνια μεταναστών, ανησυχεί και για τη μείωση της εμπορικής κίνησης προς το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της κατάστασης του Σουέζ, ακόμη και για τον κίνδυνο αλλαγής ηγεσίας στην Αίγυπτο με πρόσωπα – συνομιλητές του Ερντογάν.

Παρ’ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί “σιγή ιχθύος” για τη συμφωνία που σχεδιάζεται με την Αίγυπτο στο μεταναστευτικό, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η οικονομική βοήθεια θα είναι γενναιόδωρη, ύψους 7,4 δις ευρώ, τα οποία συζητείται να δοθούν κλιμακωτά έως το 2027 με επιχορηγήσεις και δάνεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπαθεί να σώσει την πολιτική της καριέρα, ο Χάρης Δούκας να πει το “καλή τύχη” στους δημότες της Αθήνας
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Νίκο Δένδια. Φιλότιμη η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει θέμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
Το «άνοιγμα» Φάμελλου στον Τσίπρα αλλάζει το τοπίο στην Κεντροαριστερά - «Αρκετά μας κατέστρεψες» είπε ο Ραγκούσης στον Πολάκη
Κατά της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, ο Παύλος Πολάκης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος
Σωκράτης Φάμελλος / Αλέξης Τσίπρας 40
Στα «χαρακώματα» Δένδιας – Δούκας για το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Τα «αγκάθια», η λέξη «παγίδα» και η λύση της ιδιωτικής εταιρείας
Η ασάφεια στη διατύπωση της τροπολογίας για τις αρμοδιότητες που περνούν πια στο Πεντάγωνο από τον Δήμο Αθηναίων, ήταν η βάση για να ξεσπάσει ο «πόλεμος» για το Μνημείο του  Αγνώστου Στρατιώτη - Η λέξη «παγίδα» ήταν η… «φροντίδα»
Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 30
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Σύντομα εξαγγελίες για το στεγαστικό μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο για ενεργειακή αναβάθμιση
«Το μέτρο το οποίο θα υλοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, η επιστροφή δηλαδή ενός πλήρους ενοικίου σε όλους τους ενοικιαστές μέχρι του ύψους των 800 ευρώ δεν είναι το μόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες 5
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Όσο η Τουρκία έχει το casus belli και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών δεν θα συμφωνήσουμε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα SAFE
«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στο πρόγραμμα SAFE», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης