Πολιτική

Στον αέρα ο ΕΦΚΑ; Αναστάτωση μετά την δικαστική εξέλιξη για το νόμο Κατρούγκαλου

Αναστάτωση επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι η διάσκεψη του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 17 υπέρ και 8 ότι είναι παράνομη η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την εισφορά του 20%.

Η αποκάλυψη που έγινε από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους ενδιαφερόμενους όσο και από τον εμπνευστή του νόμου, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η απόφαση θα βγει σε ένα μήνα και ενδεχομένως να υπάρξει και ακόμα μια διάσκεψη στο ενδιάμεσο.

«…Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016…ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός. Ο κ. Βερβεσός πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μια ανάσα για τον μαχόμενο γιατρό.

Τι λέει ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Για αναπροσαρμογή του νόμου αν χρειαστεί έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέχεια των πληροφοριών ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές, ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, «ξηλώνοντας» ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ, προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 11
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνάντησε την Λίνα Μενδώνη: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού με κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ, όπως το Getty, το MET, το Museum of the Bible και τη National Gallery of Art
Λίνα Μενδώνη και Κίμπερλι Γκιλφόιλ