Πολιτική

Σύμφωνο Συμβίωσης – Αυτοκριτική Τσίπρα για την καθυστέρηση! “Να μην κυριαρχήσει το σκοτάδι”

Συγγνώμη για την καθυστέρηση ζήτησε ο πρωθυπυργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά την σύντομη ομιλία του πριν την ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Μάλιστα, τα λεγόμενά του εμπεριείχαν και μία δόση... αυτοκριτικής, για το ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είχε ψηφιστεί και νωρίτερα, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία.

“Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπεράσπιση της ισοτιμίας απέναντι στο νόμο σε όλους τους συμπολίτες μας. Σήμερα αναγνωρίζουμε τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να πορευτούν το δικό τους δρόμο στη ζωή, όπως τους αξίζει. Να έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στο θάνατο“, είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

“Κύκλος ντροπής”!

Με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, “κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος, αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλο μέρους συμπολιτών μας, που δεν είχαν το δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδη δικαιώματα και είχε οδηγήσει την Ελλάδα και σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως για τη σημερινή ημέρα δεν αρμόζουν πανηγυρισμοί αλλά συγγνώμη στους πολίτες που μέχρι σήμερα στερούνταν ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν άλλοι πολίτες σε χώρες με προηγμένα νομικά καθεστώτα – και ιδίως το δικαίωμα “να σταθούν ισότιμα στον ανθρώπινο πόνο απέναντι στο νόμο”.

Η θεσμοθέτηση του συμφώνου, “θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, ίσως εδώ και μήνες, όσον αφορά την κυβέρνησή μας” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Κάτι αλλάζει σήμερα με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου. Διότι το κάθε βήμα δείχνει ότι οι συντεταγμένες αλλάζουν. Με την ψήφιση αυτού του νόμου θα δικαιώσουμε τους αγώνες πολλών ανθρώπων και τις προσδοκίες πολύ περισσότερων. Διότι πλέον η νομική αναγνώριση της σχέσης των ομόφυλων ζευγαριών θα λύσει πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως της ασφάλισης. Το ίδιο κάνουμε και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, που μέχρι τώρα εξαιτίας των νομικών κενών αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως ότι “έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε”.

“Χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κυριαρχήσει. Να δικαιώνονται αγώνες. Ανοίγουμε δρόμους και αυτοί οι δρόμοι θα δώσουν τη δυνατότητα όχι μόνο για δικαίωση αγώνων, αλλά και για νέους αγώνες που θα δικαιωθούν στο μέλλον“, είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την σύντομη ομιλία του.

Αναφορά και στο σύμφωνο για την Παλαιστίνη

“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας, για το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία”, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέχεια χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την ψήφιση του συμφώνου για την Παλαιστίνη, σήμερα στη Βουλή.

Έκανε λόγο για ανάγκη δίκαιης λύσης στο συγκεκριμένο θέμα και συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτό το στόχο”, είπε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ 5
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331