Πολιτική

Συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη: Η Ελλάδα και η Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας

Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δέχθηκε σήμερα (6.7.2023) το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Καλωσορίζοντας τον Νίκο Δένδια, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά, φίλε Νίκο, που σε συναντώ, όπως και τώρα που σε καλωσορίζω στην Κύπρο υπό τη νέα σου ιδιότητα. Είμαι σίγουρος ότι και ως υπουργός Άμυνας θα συνεργαστούμε άψογα, όπως πράξαμε όταν ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία με όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με αφορμή και την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, και αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που στέλναμε και οι δύο μέσα από τις ενέργειές μας, και αυτό θα συνεχιστεί και τώρα.

Οι βασικές μας προσπάθειες είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος. Δεν θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες λύνουν προβλήματα. Αντίθετα, δημιουργούν προβλήματα και μέσα από τη διαχρονική μας συμπεριφορά αποδεικνύουμε ότι δεν πιστεύουμε σε τέτοιου είδους λύσεις. Αλλά η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας -και θα έχεις και εσύ στη συνέχεια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας- είναι μια από τις προτεραιότητες της δικής μας διακυβέρνησης και είναι κάτι που προκύπτει και μέσα από την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την τουρκική συμπεριφορά στην Κύπρο.

Αλλά και γενικότερα, σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, σε μια περίοδο ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές απειλές, όπως η τρομοκρατία, οι ασύμμετρες απειλές και πολλά άλλα, είναι σημαντικό να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι εξαίρετη, και με την παρουσία σας στο υπουργείο ‘Αμυνας στην Ελλάδα νιώθουμε ακόμη πιο ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε ότι «πάντα είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στην Κύπρο και σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις και εμένα και στον αρχηγό να σε συναντήσουμε και να έχουμε μια συζήτηση.

Υπάρχει μια μακρά συνεργασία, η Ελλάδα και η Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας, δυνάμεις που προσπαθούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, όπως του δικαίου της θάλασσας, των διεθνών σχέσεων. Αυτή είναι η αντίληψη των πραγμάτων, αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο ουκρανικό, και όταν τέθηκε επί τάπητος θέμα σε σχέση με την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία και την εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ βρεθήκαμε και οι δύο χώρες στην ορθή πλευρά.

Είναι μεγάλη χαρά που θα γνωρίσω τον ομόλογό μου υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ξαναδώ τον πρώην συνάδελφό μου υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας -επίσης θα έχω τη μεγάλη τιμή να πάω στην Εθνική Φρουρά.

Είναι πάντα για μένα σημαντική ευκαιρία να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσουμε αυτά που εσύ θα μας πεις, είναι τεράστια πια η εμπειρία σου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απαίσια ύπαρξη, είναι ό,τι πιο τοξικό και κακό έχει περάσει από τη Βουλή
«Μίσος, τοξικότητα, συνωμοσιολογία, προς όλους όσους δεν την προσκυνούν» - «Σήμερα κατηγόρησε την κα Λιάνα Κανέλη ότι έκανε "καριέρα" επί Χούντας ενώ ήταν 13 ετών»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
26
Ζωή «ποδήλατο»: Καβγάδες Κωνσταντοπούλου με Κανέλλη, Γεροβασίλη και Άδωνι στη Βουλή - «Θέλετε ένα κράτος με βασιλιά τον Μητσοτάκη και βασιλοπούλα την Ντόρα Μπακογιάννη»
Εκτός από την σύγκρουση με την Λιάνα Κανέλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη
Ζωή Κωνσταντοπούλου
30
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Λιάνα Κανέλλη: Άγρια κόντρα στη Βουλή – «Επί Χούντας έκανε καριέρα», «το 1967 ήμουν 13 ετών ουαί ουαί ουαί»
«Δεν επιτρέπω σε καμία κυρία Κανέλλη να θέτει σε αμφισβήτηση την δικιά μου πορεία» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, με τη βουλευτή του ΚΚΕ να απαντάει πως «κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου παραπάνω από ότι η ίδια τον εαυτό της»
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη μετά το φραστικό επεισόδιο στη Βουλή
21
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνειδητή επιλογή συγκάλυψης η μη άμεση κλήτευση Ξυλούρη και Σεμερτζίδου
«Η άμεση κατάθεσή τους είναι απαραίτητη τόσο για την αποκάλυψη της αλήθειας όσο και για τη διασφάλιση ότι η επιτροπή δεν θα στερηθεί κρίσιμα στοιχεία που θα φωτίσουν το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ»
Συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης για παρελάσεις: Οι πολίτες χθες γύρισαν την πλάτη στην τοξικότητα και τη μιζέρια που διακινούν ορισμένοι
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας πως «είναι ειλημμένη απόφαση να μπει τέλος στην ανομία»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο 156
Παύλος Μαρινάκης: Όχι τσιγαράκι και κιθάρα στον Άγνωστο Στρατιώτη, κάποιοι επένδυσαν στην προβοκάτσια και στο μπάχαλο
«Ο κόσμος κατάλαβε πως η επαναστατική γυμναστική των προηγούμενων χρόνων πήγε την Ελλάδα πίσω» ανέφερε προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις Μητσοτάκη - Δένδια βρίσκονται στο καλύτερο σημείο»
Παύλος Μαρινάκης