Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για Αγιά Σοφιά: Εθνικιστική πρόκληση με βαθειά στοιχεία αυταρχισμού

“Εθνικιστική πρόκληση με βαθειά στοιχεία αυταρχισμού” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σημερινά εγκαίνια της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

“Η απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και η τελετή με χαρακτηριστικά επικοινωνιακού σόου που διοργανώθηκε σήμερα, ανήμερα της επετείου της Συνθήκης της Λωζάνης και την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο βρίσκεται σε πρωτοφανή όξυνση, συνιστούν εθνικιστική πρόκληση με βαθειά στοιχεία αυταρχισμού”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή της ανακοίνωση.

“Η Αγια Σοφιά είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο και εξαιρετικά σημαντικό σύμβολο του χριστιανισμού που- ως μουσείο- υπενθύμιζε τη μακρά διάρκεια του ιστορικού χρόνου, την άνοδο και πτώση των αυτοκρατοριών και τη μετάβαση στις σύγχρονες κατακτήσεις του κοσμικού κράτους” συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι “η Αγια-Σοφιά ανήκει σε όλους και όλες και έπρεπε να παραμείνει σύμβολο των θρησκευτικών ελευθεριών, ακτινοβόλο τοπόσημο της συνύπαρξης και του διαλόγου απέναντι σε λογικές θρησκευτικού ανταγωνισμού ή σύγκρουσης πολιτισμών”.

“Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει τη γείτονα στον κατήφορο προς τον 19ο αιώνα. Η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε μια διεθνή εκστρατεία για την προάσπιση του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγια-Σοφιάς, να συμπαρασταθεί και να αξιοποιήσει τις φωνές στην Τουρκία που υπερασπίζονται την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και να κινηθεί αποφασιστικά για την καταδίκη του εθνικιστικού παροξυσμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού της τουρκικής κυβέρνησης”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σοφία Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε όσους συλλαμβάνονται για επεισόδια μέσα στα Πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας είπε στους πρυτάνεις ότι το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια «είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης» και τους ζήτησε να ενεργούν σύμφωνα με τα «εργαλεία» που τους δίνει η νομοθεσία
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 13
Έπεσαν οι υπογραφές για τα 157 χλμ. του ΒΟΑΚ - Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, ας την υποδεχτούμε ενωμένοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης στους τοπικούς φορείς, με φόντο τα τροχαία δυστύχημα στην Κρήτη, προαναγγέλλοντας σημαντικές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο νησί
Η στιγμή της υπογραφής στην εκδήλωση για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη 28