Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία ανησυχία για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – Εκτιμήσεις ακόμα και για κοινή πορεία

Διπλή ανάγνωση για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει η εκλογική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε δεύτερος στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος του.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής το πρώτο διάστημα θα δώσει μια πνοή ανανέωσης στο κόμμα του όπως άλλωστε γίνεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση σε όλα τα κόμματα.

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πέσει αμέσως στα βαθειά καθώς θα πρέπει να συγκεράσει μέσα στο κόμμα του τις δύο κυρίαρχες απόψεις. Του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου.

«Παζλ» οι θέσεις Ανδρουλάκη και Λοβέρδου

Με δεδομένο ότι οι δυο πρώην συνυποψήφιοι του εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις – ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντροαριστεράς ενώ το ακροατήριο του Ανδρέα Λοβέρδου προέρχεται από την κεντροδεξιά- η σύνθεση αυτών των απόψεων δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Κάποιοι μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η ουδετερότητα την οποία εμφανίζεται να ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σε όλη την πορεία του θα πάψει σύντομα να υφίσταται καθώς θα κληθεί να πάρει θέση σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

«Ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί στην πράξη και στα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει στίγμα, δεν έχει πάρει θέση, δεν έχει προσδιορίσει στρατηγική, ιδεολογική τοποθέτηση λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα».

Προσθέτουν πως «τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και επιδεινώνουν την καθημερινότητα τους είναι σαφή, όπως σαφή είναι και τα διλήμματα στα οποία πρέπει να πάρει θέση ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εντός και εκτός Βουλής: τι λέει για τον κατώτατο μισθό, συμφωνεί στην άμεση αύξηση του στα 800 ευρώ;

Τι λέει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το κοινωνικό κράτος, την ενίσχυση του ΕΣΥ που έχει μείνει στο έλεος του εν μέσω πανδημίας, για την εκχώρηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για την ακρίβεια και την έκρηξη ανατιμήσεων τόσο στην ενέργεια όσο και σε όλα τα αγαθά, για την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, για την εκπαίδευση, είναι υπέρ των παρεμβάσεων Κεραμέως με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και αναγνώριση ισοτιμίας κολεγίων, τι λέει για τις ανισότητες που εκτοξεύονται με τις πολιτικές Μητσοτάκη;

Εκεί κρίνεται ένας πολιτικός χώρος και όχι στα συνθήματα και τις αοριστίες. Όποτε εκεί θα κριθεί. Διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι προοδευτικός δεν μπορείς μόνο να αυτοπροσδιορίζεσαι αλλά πρέπει να το αποδεικνύεις και με τις πολιτικές θέσεις σου. και δημοκρατική παράταξη μπορεί να είσαι μόνο με μέτωπο στη Δεξιά, ποσό μάλλον στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του Μητσοτάκη».

Το βλέμμα στην ψήφιση του προϋπολογισμού και τη στάση του ΚΙΝΑΛ

Για την ώρα πάντως στην Κουμουνδούρου έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην συζήτηση για το προϋπολογισμό καθώς εκεί θα φανεί και το πολιτικό και ιδεολογία στίγμα που θέλει να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκη στο Κόμμα του.

Αν αποφασίσει να κινηθεί σε χαμηλού τόνους απέναντι στην κυβέρνηση τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι σύντομα το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί στην δίνη νέων προβλημάτων καθώς οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου να αντιδράσουν έντονα.

«Αν κάποιος ανησυχεί θα πρέπει να είναι ο Μητσοτάκης»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί ζημία από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι «αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του. Όσο η φθορά του γιγαντώνεται – και αυτό φαίνεται πλέον και σε όλες τις μετρήσεις και δια γυμνού οφθαλμού στην κοινωνία – τόσο οι κεντρώοι ψηφοφόροι που τον πίστεψαν και εξαπατήθηκαν, θα του γυρνούν την πλάτη, πιθανόν και προς το ΚΙΝΑΛ. Και όσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος θα ξαναπαίζουν το χιλιοπαιγμένο έργο – όπως σας θυμίζουμε και το 2017 – της δήθεν δυναμικής του ΚΙΝΑΛ με την ελπίδα να ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ (που πήρε εν τέλει 32% αντί για 23-24 που έλεγαν) τόσο θα στέλνουν ψηφοφόρους της ΝΔ στο ΚΙΝΑΛ».

Εκτιμήσεις για ενδεχόμενη κοινή συμπόρευση

Αν πάντως ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ επιλέξει να στρέψει το βλέμμα του προς την κεντροαριστερά και ίσως λίγο μακρύτερα προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τότε όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης να βρεθούν κάτω από την κοινή ομπρέλα στην περίπτωση που τους δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουν την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα εάν τελικά οι δύο αρχηγοί αποφασίσουν να παραστούν στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Φυσικά στην Κουμουνδούρου δεν υποβαθμίζουν το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μεγάλη δυναμική στην Κρήτη όπου εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είχε καταφέρει να συγκρατήσει πολύ τις δυνάμεις του αντίθετα με άλλες περιοχές.

Τα εκλογικά στοιχεία της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται άλλωστε να μελετηθούν διεξοδικά από τους εκλογολόγους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί .

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331