Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δύο σενάρια για προανακριτική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Πρώτος ο Ραγκούσης σε ψήφους για την ΚΕ

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τα δύο σενάρια έχουν τις δυσκολίες τους

Όλα τα ενδεχόμενα αφήνουν ανοικτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πιο συγκεκριμένα όπως αφήνουν να εννοηθεί θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με τους πρώην συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς στην περίπτωση που τα στελέχη της Πατησίων έφευγαν από το σενάριο της εξεταστικής και πήγαιναν στην προανακριτική, αλλά και με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο όμως επιθυμεί να καταθέσει μόνο του το σχετικό αίτημα καθώς έχει τις 30 υπογραφές που χρειάζεται.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τα δύο σενάρια έχουν τις δυσκολίες τους από την στιγμή που η Νέα Αριστερά έχει ως αρχή ότι οι προανακριτικές «ξεπλένουν» τα σκάνδαλα, ενώ από την άλλη το ΠΑΣΟΚ αναζητά εναγωνίως στοιχεία προκειμένου να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, λοιπόν, και αυτή τη φορά προσανατολίζονται στο να συντάξουν ένα κείμενο προανακριτικής το οποίο θα δημοσιοποιήσουν προκειμένου όσοι θέλουν να το συνυπογράψουν.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η κεντρική ιδέα ήταν ότι «θα πρέπει να γίνει προανακριτική προκειμένου να μην διαγραφούν ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών και μετά εκλογές».

«Η κυβέρνηση έστησε ένα κύκλωμα ρουσφετιών και πελατειακού κράτους, πάνω στις πλάτες των αγροτών. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την εμπλοκή στελεχών του στο σκάνδαλο. Η διαφθορά δεν είναι απλώς ανεκτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι κανονικότητα» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Οι ίδιοι άνθρωποι προσθέτουν ότι «θέση μας είναι ότι απαιτείται άμεσα η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για ένα σκάνδαλο τέτοιου μεγέθους. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα».

Και προσθέτουν: «Και προφανώς, μετά και από αυτές τις αποκαλύψεις η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από το σκοτάδι της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η προκήρυξη εκλογών και η ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι αναγκαία για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας».

Ραγκούσης και Ξενογιαννακοπούλου πρώτοι σε ψήφους

Χθες πάντως δόθηκαν στην δημοσιότητα και τα τελικά αποτελέσματα για την εκλογή της Κεντρική Επιτροπή με τον Γιάννη Ραγκούση να εμφανίζεται πρώτος σε ψήφους με 2469 σταυρούς, ενώ ακολουθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (2439 ψήφοι).

Η προεδρική ομάδα έχει την συντριπτική πλειοψηφία με ποσοστό πάνω από 80%.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης συγκέντρωσε 2403 ψήφους και ακολουθούν, Γιάννης Μουζάλας (2335) και Θανάσης Θεοχαρόπουλος (2084). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι: Γιάννης Ματζουράνης (1961), Γιάννης Μπουλέκος (1805), Στέργιος Καλπάκης (1800), Γιώργος Μπαλάφας (1793),

Αντίθετα η πλευρά Πολάκη – Πάππα εμφανίζεται να έχει απωλέσει δυνάμεις με μόνο τον Τρύφωνα Αλεξιάδη να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις (1782 ψήφους).

Πάντως ο Παύλος Πολάκης κράτησε τις δυνάμεις του στην Κρήτη αφού ο στενός του συνεργάτης, Μάρκος Χατζησάββας εξελέγη πρώτος και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Η κυριαρχία του Γιάννη Ραγκούση έχει να κάνει λένε με το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους που σήκωσε την σημαία της αντιπαραθέσης με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Αλλά και ο Γιάννης Ματζουράνης που ήταν ο πρόεδρος του συνεδρίου που καθαίρεσε τον κ. Κασσελάκη, επιβραβεύθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη πάντως που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της νέας ΚΕ έχουν το χαρακτηριστικό ότι επιθυμούν τη συνεργασία με τα αλλά κόμματα ενώ μαζί με πολλούς βουλευτές – που έτσι και αλλιώς θα συμμετέχουν ex officio στην νέα Κ.Ε. – δεν θα έβλεπαν αρνητικά μια περαιτέρω ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η ΚΕ για να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία το μήνυμα που στέλνεται από την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε καμία συζήτηση συσχετισμών και ομαδοποιήσεων μετά τα αποτελέσματα της κεντρικής επιτροπής. «Οποίοι – και αν – το κάνουν αυτό έχουν μείνει πίσω. Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν – και δεν πρέπει να υπάρξουν – ούτε τάσεις, ούτε φράξιες, ούτε ομάδες για να εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές» λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Μπακογιάννης σε Χάρη Δούκα: «Έλεος πια με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επιστρέψτε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δημάρχου Αθηναίων»
Ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Ψηλά υποστηρίζει ότι το παρατηρητήριο καθημερινότητας καταγράφει καθημερινά αυτά που η δημοτική αρχή αρνείται να ακούσει
Κώστας Μπακογιάννης
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάρτησή του, μετά τη δικαστική απόφαση για τις υποκλοπές
«Αναμένω από αύριο τις αγωγές και τις μηνύσεις τους. Δεν πρόκειται όμως επουδενί να σιωπήσω» γράφει μεταξύ άλλων σε νεότερη ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 8
Παύλος Μαρινάκης για υποκλοπές: Ο Τσίπρας αφού απέτυχε ως πρωθυπουργός θέλει να το γυρίσει σε εισαγγελέας, η απόφαση αφορά ιδιώτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί την Ελλάδα, προκειμένου να ανανεωθεί η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
Παύλος Μαρινάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα γενέθλιά του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε ευχές από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κλίμα διαλόγου και ανταλλάσσουν απόψεις για τις διεθνείς εξελίξεις
Ερντογάν και Μητσοτάκης 12
Λευτέρης Αυγενάκης για την Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Το τελικό πόρισμα εξεδόθη, οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες δεν έχουν χώρο στη Δημοκρατία
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για «εκτενή και απαιτητική» διαδικασία πέντε μηνών, σημειώνοντας ότι εξετάστηκε και η περίοδος της θητείας του
Λευτέρης Αυγενάκης
Τσούτσιας: Ο Μητσοτάκης επιλέγει να μην ακούει Σαμαρά και Καραμανλή – Καλώς ήρθε στον δρόμο της λογικής, τώρα είναι drill baby drill
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κάνει λόγο για «αμηχανία» του Μαξίμου και επιμένει ότι διατυπώσεις της σύμβασης με την Chevron «υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα», επισημαίνοντας την ανάγκη επανεξέτασης των όρων πριν την κύρωσή της
Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής