Πολιτική

Τα “αγκάθια” για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε πέντε βασικά κεφάλαια φαίνεται να διαρθρώνεται η ατζέντα με τα επίμαχα ζητήματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, βάσει της εικόνας από τις μέχρι τούδε συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τα κεφάλαια αυτά αφορούν:

1. στο μπόνους των εδρών,

2. στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,

3. στο δικαίωμα ψήφου στα 17,

4. στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και

5. στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χαρτογραφήσει, να διερευνήσει πού διαμορφώνεται συναίνεση και γι΄ αυτό οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς χαρακτηρίζονται κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα. Ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται αύριο με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία. Και ο ίδιος άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι η ΝΔ έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου και να τεθούν τα ζητήματα αυτά στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ΝΔ επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία: αυτό σημαίνει ότι η παρούσα Βουλή θα μπορεί να ανοίξει τα προς αναθεώρηση κεφάλαια με ευρεία πλειοψηφία και στη συνέχεια, μετά τις εθνικές εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση, να αποφασίσει το περιεχόμενο των αλλαγών, αξιοποιώντας το μπόνους, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μπρα ντε φερ» αγροτών και κυβέρνησης στην Αθήνα μετά το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγώνας δρόμου» για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών
«Οι πραγματικοί δικαιούχοι θα λάβουν τις επιδοτήσεις τους. Η καθυστέρηση των πληρωμών οφείλεται αποκλειστικά στην υποχρέωση να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι, όπως ζητά με δύο επιστολές της η Ευρωπαϊκή Ένωση»
EUROKINISSI
Δημοσκόπηση Interview: Οι 4 χαμένες περιφέρειες της ΝΔ, 6 στους 10 δεν προτιμούν τα ΕΛΤΑ – Πώς βλέπουν την επιστροφή Τσίπρα
Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της δημοσκόπης το «πρασίνισμα» του χάρτη στις συγκεκριμένες περιφέρειες προκύπτει κυρίως λόγω της μείωσης της δύναμης της ΝΔ και όχι λόγω της αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ
Κάλπη 304
Σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη βοήθεια της ΑΙ: Έγινε πυροσβέστης, αγρότισσα και αρχαία Ελληνίδα
Την ώρα που η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος σε διάφορους τομείς ακριβώς πίσω της μέσα από ένα τεράστιο video wall εμφανίζονταν η ίδια ντυμένη ανάλογα με τον τομέα που αναφερόνταν
Παρουσίαση προγράμματος της Πλεύσης Ελευθερίας
58
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τα Βορίζια και την οπλοκατοχή στην Κρήτη: «Όταν το θράσος και η εχθροπάθεια δεν έχουν όρια»
«Ο διορισμένος από την Υπουργό Πολιτισμού Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, έκανε μία αποκρουστική ανάρτηση», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου