Πολιτική

Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου

Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 28η Φεβρουαρίου, την θλιβερή επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών, και τα συλλαλητήρια να οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καθαρή εικόνα ότι αυτές οι κινητοποιήσεις για τα Τέμπη είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Αυτό όμως που πραγματικά ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο, είναι να μην σημειωθούν σοβαρά επεισόδια στα συλλαλητήρια.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή υπό τον φόβο «ατυχήματος», ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης ΧρυσοχοΪδης, μετείχε σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μάξιμου για το θέμα αυτό.

Η «ανάγνωση» των κινητοποιήσεων

Η ερχόμενη Παρασκευή έχει για την κυβέρνηση μία επιπλέον βαρύτητα. Οι κινητοποιήσεις και το ύφος των συλλαλητηρίων θα δείξουν αν η υπόθεση των Τεμπών έχει έναν κινηματικό, αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» μέσα από τα social media, ακόμη και με αναρτήσεις προτροπής σε βιαιοπραγίες, δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, είναι εδραία η εκτίμηση ότι αυτό το κλίμα έχει μεν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση «η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει», όπως σημειώνουν, «παρά την προσπάθεια αποσταθεροποίησης από την αντιπολίτευση», την οποία κατηγορούν για εργαλειοποίηση της τραγωδίας και του πόνου των συγγενών, για πολιτικά οφέλη.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προτάσσουν στον δημόσιο λόγο τους κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τη ΝΔ να χάνει μεν δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή μεγάλες απώλειες καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, ενισχύονται τα αντισυστημικά κόμματα και δη η Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου διατηρεί σταθερά υψηλές πτήσεις.

«Μέσα σε αυτό το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, μετά την εκλογή Τραμπ και την ατζέντα που προωθεί, η χώρα δεν μπορεί να “παιχτεί στα ζάρια”» δηλώνει στο newsit.gr πηγή της κυβέρνησης, θέτοντας ουσιαστικά και το διακύβευμα του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτό το πολιτικό τάιμινγκ.

«Όλοι στην “αρένα”»

«‘Όλοι στην… “αρένα”» είναι το μήνυμα του Μαξίμου σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ζητώντας να βγουν όλοι μπροστά και να μην αφήνουν αναπάντητη καμία αιχμή προς την κυβέρνηση, από όπου και αν προέρχεται, και να αποδομούν την στρατηγική κομμάτων της αντιπολίτευσης που «στηρίζονται σε ψεύδη και συκοφαντίες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, την περασμένη εβδομάδα, απάντησε ακόμη και στη Μαρία Καρυστιανού, καταλογίζοντας στην Πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών ότι προέβη σε «πολιτικές τοποθετήσεις».

«Η κ. Καρυστιανού είναι μια μητέρα που έχει χάσει το παιδί, σκύβω το κεφάλι σε αυτή την ιδιότητα. Είναι ενάγουσα και έχει θεσμικό ρόλο και αναζητά την τιμωρία των ενόχων. Απόλυτος σεβασμός στον ρόλο της αυτός. Όμως μετά κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και βάζει πολιτικά ζητήματα» δήλωσε ο κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι σε αυτά «δεν γίνεται να μην απαντάς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Είμαστε περήφανοι, δεν λύγισαν, δεν λιγοψύχησαν» δηλώνουν στο newsit.gr συγγενείς των εκτελεσθέντων
Τα 12 ιστορικά ντοκουμέντα που εμφανίστηκαν προς δημοπράτηση στο eBay και εξετάζει το ΥΠΠΟ φωτίζουν για πρώτη φορά τις τελευταίες στιγμές των 200 της Πρωτομαγιάς του ’44, ενώ συγγενείς μιλούν για «ανατριχίλα» και υπερηφάνεια και εντείνονται οι πιέσεις να αποκτηθούν από το κράτος
Κομμουνιστές αντιστασιακοί οδηγούνται στο απόσπασμα την Πρωτομαγιά του '44
5
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 15
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
29
Αντώνης Σαμαράς σε Κωνσταντίνο Τασούλα: «Σε λάθος κατεύθυνση» τα εθνικά, αδιέξοδα στο εσωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα δημογραφικού, ακρίβειας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, ενώ άσκησε κριτική στη γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση να μην γίνει «επικοινωνιακά»
Κωνσταντίνος Τασούλας και Αντώνης Σαμαράς 19