Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην τροπολογία που προανήγγειλε χθες (09/07/25) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης των αιτημάτων Ασύλου από προερχόμενους με πλωτά μέσα από τις ακτές της Β. Αφρικής και έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια. Την απόσυρση της τροπολογίας ζητάει με ανάρτησή του και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Από την κυβέρνηση και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Όταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος δεν τοποθετείται με βάση το αν έχει κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει. Εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ απλά επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις με συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση. Είναι κατ αναλογία η ίδια ανάλυση που ακολουθήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Τότε και σε νομικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν επιτυχημένη. Είναι μια αναγκαία απολύτως σύννομη απόφαση. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και βάζει πάνω απ όλα τους πολίτες και τα συμφέροντα της χώρας. Οφείλαμε να αντιδράσουμε, τόνισε».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου με την έναρξη της συνεδρίασης κατά τον προγραμματισμό της συνεδρίασης ενημέρωσε πως θα καταθέσει Αίτημα Αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας. Την αντίθεσή τους εξέφρασε και η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καθώς και από τη Νέα Αριστερά η αγορήτρια Σία Αναγνωστοπούλου ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.
Η συζήτηση του Αιτήματος Αντισυνταγματικότητας στην Ολομέλεια θα συζητηθεί μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.
Νωρίτερα, σήμερα την νομική του αντίθεση με το σκεπτικό της τροπολογίας γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ζητάει την απόσυρση της Αιτιολογικής Έκθεσης τη τροπολογίας που επικαλείται ως νομιμοποιητική βάση την διάταξη το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι “το άρθρο αυτό αντιστοιχεί στο άρθρο 48 του Συντάγματος για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας” επισημαίνοντας ότι “η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο” και προσθέτει ότι “το λιγότερο που πρέπει να γίνει αμέσως είναι η ανάκληση αυτής της αιτιολογικής σκέψης – δήλωσης από την τροπολογία, πέραν προφανώς των άλλων νομικών προβλημάτων που αυτή θέτει”.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι “αντιλαμβάνομαι την ένταση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη και ευρύτερα από την Β. Αφρική. Σε παρόμοιες συνθήκες πίεσης έχει βρεθεί η χώρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Ελήφθησαν μέτρα, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αποτελεσματικά, πάντοτε όμως εντός του πλαισίου του Συντάγματος που είναι αδιαχώριστο από την ΕΣΔΑ και υπό τον διεθνή δικαστικό έλεγχο του ΕΔΔΑ” σημειώνει όμως ότι ” εκκρεμούν μάλιστα στο Στρασβούργο υποθέσεις σχετικές με αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών στις οποίες έχουν τεθεί και ζητήματα σχετικά με το άρθρο 15 ΕΣΔΑ” επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση “που συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 παρ.1 της ΕΣΔΑ, στην εθνική συνταγματική τάξη θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου 48 Συντ. , δηλαδή να τεθεί σε εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια ή τμήμα της ο νόμος περί καταστάσεως πολιορκίας ! Προφανώς αυτό είναι άτοπο. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω”.