Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Τι φοβάται η ΝΔ για τις εκλογές – Τα ερωτήματα που βάζουν στην κυβέρνηση από την οδό Πειραιώς

Μητσοτάκης - εκλογές

Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές και κατά τη Νέα Δημοκρατία το τοπίο είναι θολό σε πολλά διαδικαστικά -και όχι μόνο- θέματα.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Μόσχα και στη ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την παρουσίαση του προγράμματος για την υγεία – σχολιάζοντας κυρίως το γεγονός ότι δεν υπήρξε καν απάντηση από το δίδυμο Ξανθού-Πολάκη – τα ερωτήματα που έθεσε στην κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των εκλογών του Μαΐου η Μαρία Σπυράκη φανερώνουν την ανησυχία της οδού Πειραιώς για τα σχέδια του Μαξίμου.

Η ανησυχία έχει να κάνει ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως εάν αυτές συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές – όπως κι εκτιμούν στη ΝΔ ότι θα γίνει τελικώς. Όπως άλλωστε έγραψε το newsit.gr, η πιθανότητα στις 26 Μαΐου να διεξαχθούν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές φαντάζει… εφιαλτικό, καθώς θα στηθούν έως και πέντε κάλπες μαζί, με πιθανά διαδικαστικά και ουσιαστικά προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και την τεχνική υποστήριξή της, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα τέσσερα ερωτήματα που βάζει έτσι η ΝΔ για τις εκλογές είναι τα εξής:

  • Εάν πρόκειται ή όχι ν’ αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών και να καταργηθεί ο σταυρός που ισχύει σήμερα, προκειμένου να επανέλθει η λίστα. Υπάρχουν πράγματι πληροφορίες ότι σχεδιάζεται ακόμη και ένα μικτό σύστημα, δηλαδή ορισμένοι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με λίστα (π.χ. οι δύο πρώτοι) κι οι υπόλοιποι με σταυρό, με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ούτε να επιβεβαιώνουν ούτε, όμως, και να διαψεύδουν το ενδεχόμενο.
  • Εάν πρόκειται ν’ αλλάξει ξανά ο χρόνος διεξαγωγής του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και να γίνουν στις 19 αντί στις 26 Μαΐου. Τούτο ήταν, άλλωστε, το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο τελευταία στιγμή ορίστηκε πως μόνο για το 2019 (!) ο α’ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα ο β’ γύρος – όπου χρειαστεί – να μεταφερθεί στις 2 Ιουνίου.
  • Ποιος θα είναι ο τελικός υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, καθώς με την καθιέρωση της απλής αναλογικής έχουν επέλθει αλλαγές στη σύνθεση των συμβουλίων, αλλά δεν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες για τη συγκρότησή τους.
  • Εάν η κυβέρνηση σκοπεύει ν’ αλλάξει την ποσόστωση για τις γυναίκες στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη ΝΔ να μην εμφανίζεται απόλυτα αρνητική στο ενδεχόμενο να συναινέσει στις αλλαγές που θα προτείνει η κυβέρνηση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η ΝΔ αφήνει αιχμές για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης πρώτος υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προκαλέσει σκόπιμα χάος στις κάλπες: «Αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση στην εκλογική διαδικασία, να το ξεχάσουν», είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του στις αρχές Ιανουαρίου, με την αναφορά του να ερμηνεύεται τότε ως μήνυμα στην κυβέρνηση προκειμένου να μην αλλάξει η εταιρεία που αναλαμβάνει εδώ και δεκαετίες την τεχνική κάλυψη της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σχετικές φήμες υπήρχαν και υπάρχουν ότι η εν λόγω εταιρεία έχει δηλώσει αδυναμία κάλυψης σε περίπτωση ταυτόχρονης διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες συζητήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών για τις οριστικές αποφάσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις