Πολιτική

Την Παρασκευή η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά

Δεκτό από τις Βρυξέλλες έγινε το αίτημα της Αθήνας. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου. Την ίδια ημέρα ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη.

Το αίτημα της Αθήνας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ικανοποίησαν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, η έκτακτη συνεδρίαση έχει καθοριστεί για το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής (14.08.2020) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η αξίωση Αθηνών και Λευκωσίας για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Την σύγκληση του Συμβουλίου επιβεβαίωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: “Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο”.

Το έκτακτο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στην ΕΡΤ πώς «η Κύπρος θα είναι, όπως πάντα, δίπλα στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κύπρο», ο οποίος μίλησε για την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το απόγευμα, Τρίτη 11 Αυγούστου.

Συνάντηση Δένδια – Πομπέο την ίδια ημέρα

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, συνεχίζεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να βάλει… φρένο στις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο… μπαράζ επαφών, προστέθηκε η έκτακτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την Παρασκευή (14.08.2020), στη Βιέννη. 

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια. “Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία”, τόνισε ο κ. Πάιατ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: “Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση”, για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει “πρόσφατα” μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη “και θα συνεχίσει να το κάνει”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ακρίτα για Τσίπρα: Είναι φάουλ που ζητάει από βουλευτές που θέλουν να τον ακολουθήσουν, να παραιτηθούν
Η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της τόνισε ότι η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο δραστήρια στη Βουλή, με τους δέκα πρώτους βουλευτές στο Vouliwatch να ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
H Έλενα Ακρίτα
Χρήστος Μπουκώρος για την δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ: Η βοήθεια σε ένα νέο ζευγάρι αγροτών τον έβαλε στη λίστα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας
Αν ισχύουν όλα όσα είπε ο βουλευτής είναι ένας εξ' αυτών οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι για ένα τηλεφώνημα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Χρήστος Μπουκώρος με την δικογραφία ανα χείρας – Η βοήθεια σε ένα νέο ζευγάρι αγροτών τον έβαλε στη λίστα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας
Ανανεώθηκε πριν 13 λεπτά
12
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάποιοι παλιοί πολιτικοί ανακάλυψαν τα ρουσφέτια το 2026, πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική» – Υποχρεωτική η άρση ασυλίας
«Ακούω για κακουργήματα. Δεν υπάρχει κακούργημα εξ αμελείας. Υπάρχει δόλος. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά είναι άλλο το κακούργημα και άλλο το πλημμέλημα»
Παύλος Μαρινάκης
Στο φως οι διάλογοι της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είμαι η Κατερίνα Παπακώστα βουλευτής Τρικάλων» – «Να κόψουμε να τα βάλουμε στους δικούς μας»
Οι συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγραφεί την περίοδο 2020-2021, αφορούν πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και παραγωγούς, και επικεντρώνονται στον τρόπο διαχείρισης και κατανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων
Η Κατερίνα Παπακώστα 75
Ορκίστηκαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης
Στο νέο σχήμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς με υφυπουργό τον Μακάριο Λαζαρίδη, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περνά στον Ευάγγελο Τουρνά
Η ορκωμοσία Σχοινά, Λαζαρίδη και Τουρνά 14