Πολιτική

Το κακό κλίμα με την Τρόικα και το… σπριντ της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γκίκα Χαρδούβελη μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και κυρίως όσα ειπώθηκαν εντός του Μεγάρου ήταν ενδεικτικά του κακού κλίματος που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας στην παρούσα φάση.

Πρόκειται πλέον για ένα σπριντ για την κυβέρνηση Σαμαρά καθώς καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλείσει όσο γίνεται περισσότερες εκκρεμότητες και να ανοίξει καταρχάς ο δρόμος για να επιστρέψει η τρόικα.

Μια τρόικα η οποία επιθυμεί να έχει υπάρξει προσυμφωνία για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, και αν είναι θετικός τότε να ανοίξει και η συζήτηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος και το χρέος.

«Κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις. Νομίζω ότι συγκλίνουμε και ότι θα έχουμε λύσει τα περισσότερα προβλήματα όταν έρθουν για να κλείσει…» ήταν η αναφορά υψηλόβαυμου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών αμέσως τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει να επιστρέψει η τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την διαπραγμάτευση να εστιάζεται στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχουν καθημερινή επικοινωνία με την τρόικα παντιοιοτρόπως.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η τρόικα, πάντως, εμφανίζεται ανυποχώρητη σε μια σειρά θεμάτων και ζητάει σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις στο θέμα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ η Κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές» ιδίως στο ασφαλιστικό διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί τέλος μείζον θέμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εξακολουθεί να είναι το δημοσιονομικό κενό, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της ρύθμισης οφειλών, όπως ισχυρίζεται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Καράογλου για τους νεκρούς μάρτυρες της εξεταστικής του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πέθαναν από το άγχος τους»
Στη λίστα μαρτύρων που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται και το όνομα του πρώτου πρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σεφεριάδη, ο οποίος υπηρέτησε από το 1999 έως το 2002, αλλά έχει φύγει από τη ζωή το 2016
Ο Θόδωρος Καράογλου 2
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η πρώτη γνωριμία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εκτίμηση για το ζεύγους Κυριακού
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός συναντήθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Atlantic Council και ο Όμιλος Antenna στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας AEGGIS για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή
Ο Θοδωρής Κυριακού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ 7
Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη: Οι απόψεις και οι αγωνίες δεν είναι αμφισβήτηση του αρχηγού
Ο Παύλος Γερουλάνος διέψευσε ότι το θέμα είναι μόνο προσωπικό, τονίζοντας πως χρειάζεται μια ηγετική ομάδα που θα πείθει ότι το πρόγραμμά τους μπορεί να γίνει πράξη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Παύλο Γερουλάνο
Η κυβέρνηση ανησυχεί για την απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι αλλα επιμένει ότι η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια για την εκταφή
Το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θέλει να έρθει σε «μετωπική σύγκρουση» με τους συγγενείς των θυμάτων, που ψάχνουν το δίκιο τους, και γνωρίζει πολύ καλά, από την εποχή των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη, ότι αυτή η υπόθεση έχει πολιτικό κόστος
Ο απεργός πείνας Πάνος Ρούτσι 5