Πολιτική

Το «μνημόνιο» για το ποδόσφαιρο και η απειλή Μητσοτάκη για Grexit

Η τρικυμία που επικράτησε στην κυβέρνηση με την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού οδήγησε τον «καπετάνιο» να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Χρειάστηκε λοιπόν να επιστρέψει από τη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ν’ ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με το ποδόσφαιρο και οι οποίες συνοψίζονται σε μία… απαγορευμένη λέξη: «μνημόνιο».

Τι είναι, όμως, το «μνημόνιο» για το ποδόσφαιρο; Είναι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που, όπως έγραψε έγκαιρα το newsit.gr, ήταν εξαρχής πιο ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το «μνημόνιο» αυτό, όμως, δεν θα είναι… ελληνικής κατασκευής: την ερχόμενη εβδομάδα, ένα προπαρασκευαστικό κλιμάκιο θα μεταβεί στα γραφεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (UEFA) και στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της παγκόσμιας (FIFA).

Ο δε πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο θα επισκεφθεί αμέσως μετά την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το «μνημόνιο» ανάταξης κι επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Click4more Έρχεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της FIFA και θα συναντηθεί με Μητσοτάκη

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δεν θα συμμετάσχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις, δεδομένου πως το κλιμάκιο που θα επισκεφθεί τα γραφεία της FIFA θ’ αποτελείται, πιθανότατα, από τεχνικά και όχι πολιτικά στελέχη. Το κλίμα για τον κ. Αυγενάκη εξακολουθεί να είναι βαρύ και πιθανότατα θα είχαν υπάρξει εξελίξεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο… ΠΑΟΚ δεν ζητούσαν με τόσο επίμονο τρόπο την αποπομπή ή παραίτησή του. Συνεπώς, η «έξοδος» Αυγενάκη από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού υπό αυτές τις συνθήκες θα εμφάνιζε τον ο κ. Μητσοτάκη ότι υποκύπτει στις πιέσεις προκειμένου να κρατήσει ισορροπίες εντός κι εκτός ΝΔ.

Click4more Μητσοτάκης: Αλλάζουν όλα στο ποδόσφαιρο! Καλώ FIFA και UEFA για νέο πλαίσιο

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως όποιος από τους παράγοντες των ομάδων δεν συμφωνήσει και δεν ενθαρρύνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε θα φέρει το βάρος της ευθύνης για το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την αποβολή, δηλαδή, των ελληνικών συλλόγων και της εθνικής ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις ή, νωρίτερα απ’ αυτό, τη διακοπή του πρωταθλήματος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί άλλη μια δέσμη άμεσων μέτρων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερους ξένους διαιτητές  στα παιχνίδια του πρωταθλήματος και τον εκσυγχρονισμό του VAR, ούτως ώστε να μην υπάρχουν «σκιές» στις διαιτητικές αποφάσεις.

Για την επίμαχη τροπολογία, τέλος, που αφορά την πολυιδιοκτησία και την αποτροπή του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τα περί ανάγκης διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μέσα από την εν λόγω απόφαση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το περιβάλλον του πρωθυπουργού γνώριζε και ενορχήστρωνε την επιχείρηση των παράνομων επιδοτήσεων
«Μήπως θυμάται ο κος Μπαμπασίδης ποιος είναι "ο άνθρωπος μας" για τον οποίο συζητούν στις συνομιλίες και "πήρε έξι χιλιάρικα";» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 6
Κυριάκος Μητσοτάκης για Πάνο Ρούτσι: «Η πολιτεία στέκεται με ευαισθησία στους ανθρώπους που πονούν ακόμα και αν την αμφισβητούν»
Σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα δικαιώματα των συγγενών, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορούν να γίνουν αιτήματα από την πλευρά των συγγενών
Πάνος Ρούτσι 274
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τριάντα χρόνια μετά έχει έρθει η ώρα η Τουρκία να αποσύρει το casus belli – Δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα
«Οι εγχώριες φωνές της μεμψιμοιρίας, του «όχι σε όλα» και του «ναι στο τίποτα» δεν βλέπουν ούτε θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα» σημείωσε
Κυριάκος Μητσοτάκης 1
Κυβερνητικές πηγές: Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε «κυνήγι» μαγισσών – «Έλαβα εξοργιστικά μικρότερο ποσό» λέει ο αγρότης
Ο εν λόγω αγρότης, μάλιστα, έχει προσφύγει στις αρχές για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διεκδικώντας τα ποσά που θεωρεί ότι θα έπρεπε να του έχουν καταβληθεί
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 2
Χαμηλές οι προσδοκίες για την τριμερή στο Κυπριακό λόγω εκλογών στα Κατεχόμενα αναφέρει ανώτατη διπλωματική πηγή
«Αν υπάρχει ζήτημα έντασης από την άλλη πλευρά (την Τουρκία) μένει να φανεί» σημείωσε η ίδια πηγή μιλώντας για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν
Υπουργείο Εξωτερικών 1