Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση – Τι θα πει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησής του θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την αυλαία της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων που θα κλείσει το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Φοροελαφρύσεις, επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου διακυβέρνησης που έχει ορίζοντα τετραετίας, ενώ περιλαμβάνει και θεσμικές αλλαγές, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες μετά την απλή αναλογική. Γι’ αυτές τις αλλαγές μάλιστα, θα ζητηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ούτως ή άλλως, τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή είναι δεδομένο πως θα είναι αυτά για το επιτελικό κράτος και το φορολογικό (έως τις 10 Αυγούστου) και το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (μετά τη διακοπή των εργασιών της Βουλής τον Αύγουστο).

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και γι’ αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι αυτό της ΔΕΗ και του μέλλοντος της επιχείρησης. Ενδιαφέρον έχει ότι χθες το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη στο Μαξίμου.

Ως προς τις μειώσεις φόρων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ν’ ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος και προβλέπει ότι αυτές θα έρθουν σε δύο δόσεις: η μία άμεσα και η δεύτερη το φθινόπωρο, ύστερα από τις επαφές με τους θεσμούς και την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Κρίσιμο σημείο είναι, επίσης, εάν η κυβέρνηση θα φέρει τελικώς την πρώτη δόση της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ εφέτος (10%), ακυρώνοντας έτσι τις ρυθμίσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις 30% στις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά για τις μεσαίες. Δεδομένο θεωρείται, εξάλλου, ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση των 120 δόσεων και φιλοεπενδυτικές δράσεις, ώστε να δώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ένα ισχυρό μήνυμα στους θεσμούς. Το ίδιο θα επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης με τη διαβεβαίωση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν το 2019, καθώς υπάρχει πράγματι στο εσωτερικό της κυβέρνησης αισιοδοξία ότι θα συμβεί αυτό.

Σημαντικό κομμάτι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού θα είναι, τέλος, οι προσλήψεις σε ευαίσθητους τομείς, όπως η ασφάλεια και η υγεία. Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την Πέμπτη, άλλωστε, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα σχεδόν 2.500 προσλήψεις στον τομέα της υγείας – κυρίως νοσηλευτές – και 1.500 στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η ομάδα ΔΙΑΣ και να επανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης σε Ακρίτα: Προετοιμαστείτε να έρθετε στο δικαστήριο για τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκστομίζετε
«Η ανάρτηση σας θα μείνει στην νεότερη ελληνική Ιστορία ως μνημείο κυνισμού, αυταρχισμού και κυβερνητικής αυθαιρεσίας», απαντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης και Έλενα Ακρίτα 5
Ποινικές κι αστικές συνέπειες για τους δράστες επιθέσεων στα Πανεπιστήμια - Κυρώσεις και στα Ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. «Οδηγός» τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα γήπεδα
Κυριάκος Μητσοτάκης 13
Μαρινάκης για την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου: Διασπορά fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η Task Force για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων είναι ολοκληρωμένος θεσμός με μηχανισμό πολιτικής διαβούλευσης, συμμετοχή επαγγελματικών ενώσεων, αστυνομίας, δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων»
Ο Παύλος Μαρινάκης