Πολιτική

Το… θολό Ποτάμι, οι πιέσεις από τη ΝΔ και τα σενάρια συνεργασίας

Η επαμφοτερίζουσα στάση του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις που δέχεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη από τη ΝΔ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο κ. Θεοδωράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καλή προσωπική σχέση, η οποία αποτυπώθηκε στην κοινή τους παρουσία και τις φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ μεθαύριο Σάββατο (12.1.2019) θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ στο συνέδριο της “Δράσης”, η οποία έχει αποφασίσει τη συμπόρευση με τη ΝΔ.

Ιδού πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή: ύστερα από αμφιταλαντεύσεις και ορυμαγδό φημών, το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι και την κυβέρνηση. Απόφαση που θ’ ακολουθήσουν οι τέσσερις από τους έξι βουλευτές του (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης), καθώς Ψαριανός – Αμυράς τάσσονται κατά των Πρεσπών.

Οι ζυμώσεις, ωστόσο, και η διαφαινόμενη πρόθεση Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης οδήγησαν το Ποτάμι σε διορθωτική δήλωση, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Συγκεκριμένα, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να ζητηθεί από την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό σημαίνει ότι το Ποτάμι δεν θα στηρίξει σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση, αλλά αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πλέον για τη στάση του αναφορικά με τις Πρέσπες.

Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, Δανέλλης – Λυκούδης φέρονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν τη συμφωνία, με τον πρώτο να βρίσκεται κοντά και στην ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Υπήρξε αυτή η – έστω και ελαφρά – μετατόπιση του Ποταμιού αποτέλεσμα πιέσεων από την πλευρά της ΝΔ;

Ουδείς μπορεί ν’ απαντήσει με βεβαιότητα, όμως είναι δεδομένο – όπως έγραψε το Newsit.gr – ότι στην οδό Πειραιώς ενοχλήθηκαν από την αρχική τοποθέτηση του Ποταμιού και πρακτικά απομακρύνθηκε έτσι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ – είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά – με αποτέλεσμα να σταλούν μηνύματα προς την πλευρά της οδού Σεβαστουπόλεως.

Μιλώντας στο Newsit.gr πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Θεοδωράκης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο προεκλογικής συμπόρευσης Ποταμιού – ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι συλλογική απόφαση μετά το πρόσφατο συνέδριο το Ποτάμι να έχει αυτόνομη παρουσία στις εκλογές.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί ντροπή το ενδεχόμενο ένας αρχηγός κόμματος να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα, “καίγοντας” έτσι το σενάριο που κυκλοφόρησε και τον ήθελε να είναι ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Όμως, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι μετά τις εκλογές κι αναλόγως των ισορροπιών που θα διαμορφωθούν από την κάλπη, θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Μητσοτάκη είναι ανοιχτός…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης