Πολιτική

Τροπολογία Καιρίδη: Ψηφίζεται σήμερα με διακομματική στήριξη – Η στάση Σαμαρά και οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες που άναψε «φωτιές» στο εσωτερικό της ΝΔ με τα βλέμματα να στρέφονται στη στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Η απόφαση για κομματική πειθαρχία από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης ελήφθη μετά την διαφοροποίηση του πρώην Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού για την τροπολογία Καιρίδη και μόλις ακούστηκαν και οι πρώτες επιφυλάξεις από την πλευρά «γαλάζιων» βουλευτών.

Μαρινάκης: Κανόνας η κομματική πειθαρχία

«Ο κανόνας, ο αυτονόητος κανόνας, αν δεν ανακοινώνεται κάτι άλλο, είναι ότι τα νομοσχέδια που προτείνει η εκτελεστική εξουσία έχουν τη συγκεκριμένη διαδικασία στο κοινοβούλιο, της κομματικής πειθαρχίας, με εξαίρεση, προφανώς, τους πρώην πρωθυπουργούς» δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στέλνοντας και από το επίσημο βήμα του μπρίφινγκ το μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ.

«Ναι» λόγω κομματικής πειθαρχίας

«Κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Θάνος Πλεύρης την τροπολογία. «Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα την καταψήφιζε.

Η κομματική πειθαρχία οδηγεί και τον Κώστα Καραγκούνη να υπερψηφίσει παρά τις ενστάσεις του. «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με έκνομους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι όλοι κακούργοι ή εγκληματίες, αλλά δυστυχώς μέσα στους κόλπους υπάρχουν και εγκληματίες» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζοντας τις ενστάσεις του.

Αντίθετος με την τροπολογία αλλά πιστός στην κομματική γραμμή και ο Στράτος Σιμόπουλος. «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πώς προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα;» δήλωσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης να στείλει λάθος μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπολογίσιμος ο αριθμός των βουλευτών – κυρίως αυτών που τοποθετούνται στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ – που έχουν επιφυλάξεις. Ωστόσο, στη σημερινή ψηφοφορία, από πλευράς τους δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Τι θα κάνει σήμερα ο Σαμαράς

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Αντώνη Σαμαρά.

Θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία ή θα λάβει μέρος και θα καταψηφίσει την τροπολογία;

Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά κρατά «κλειστά τα χαρτιά» για τη στάση του.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επαφή από την κυβέρνηση με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να καμφθεί στο ελάχιστο η διαφωνία του.

Το μήνυμα Καιρίδη

Απάντηση στις ενστάσεις Σαμαρά έδωσε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, δηλώνοντας ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική και ότι «απαντά σε όλες τις αιτιάσεις» του πρώην Πρωθυπουργού.

«Τον κύριο Σαμαρά τον σέβομαι απόλυτα, όπως και όλοι στη ΝΔ. Φέραμε μια περιορισμένη ρύθμιση, πολύ καλά σχεδιασμένη. Δεν δημιουργούμε φάρο προσέλκυσης μεταναστών. Αφορά αφίξεις πριν το 2021» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πάγιος μηχανισμός να δίνονται χαρτιά σε μη νόμιμους μετανάστες υπάρχει ήδη από το 2014 και ότι τώρα αυστηροποιείται.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ γρήγορο μηχανισμό ασύλου, που ξεκίνησε επί Σαμαρά» πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι σήμερα στην Ολομέλεια θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις “ακόμη και για τους πιο καχύποπτους».

Διακομματικό «ναι»

Η τροπολογία τυγχάνει διακομματικής στήριξης και δύναται να λάβει ακόμη και 263 θετικές ψήφους, καθώς εκτός από τη ΝΔ, τη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ, ενώ θετικά τάχθηκε επί της αρχής η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι 200 ήταν κομμουνιστές διαπαιδαγωγημένοι να υπηρετούν τον λαό και εκτελέστηκαν γιατί δεν αποκήρυξαν το ΚΚΕ
Ο γγ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις 12 φωτογραφίες που παραλίγο να πωληθούν στο eBay, μίλησε για τα «συγκλονιστικά ντοκουμέντα» των εκτελεσμένων και κατήγγειλε βανδαλισμούς από «φασιστοειδή» 
Δημήτρης Κουτσούμπας
Νικήτας Κακλαμάνης: Η Βουλή προσλαμβάνει παιδί 12μελους οικογένειας που εργάζεται για να πληρώνει το μεταπτυχιακό του
Σε ημερίδα για το δημογραφικό στο πρώην Καπνεργοστάσιο ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το ζήτημα «υψίστης εθνικής σημασίας», προειδοποιώντας ότι αφορά την ίδια τη συνέχεια του ελληνικού έθνους
Νικήτας Κακλαμάνης
Μακάριος Λαζαρίδης για σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΑ: «Γνώριζε ο Ανδρουλάκης για τη στενή του συνεργάτιδα;»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ συνέδεσε την υπόθεση των «μαϊμού» επιδομάτων με «πρωτοκλασάτο» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τη Χαριλάου Τρικούπη σε «λιγότερη υποκρισία και περισσότερη αυτοκριτική»
Μακάριος Λαζαρίδης 7
Βασίλης Κικίλιας για ναυάγιο στη Χίο: Η ΕΔΕ προχωρά από αυτούς που έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη
Ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι εξελίσσεται παράλληλα και η δικαστική διερεύνηση, δηλώνει στήριξη στο Λιμενικό και απορρίπτει λογικές «παρεμβάσεων» και «ανοιχτών συνόρων»
Βασίλης Κικίλιας
Θάνος Πλεύρης: Συνεργασία με τέσσερις χώρες για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι η Ελλάδα συντονίζεται με Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Δανία, με στόχο την ενίσχυση των επιστροφών απορριφθέντων αιτούντων άσυλο
Θάνος Πλεύρης
Αλεξάνδρα Σδούκου για υπόθεση ΟΠΕΚΑ: Αυτές τις αποκριές το ΠΑΣΟΚ ντύνει τις υποθέσεις των στελεχών του «γαλάζια σκάνδαλα»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μιλά για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και αφήνει αιχμές για «έλλειψη αυτοκριτικής» στη Χαριλάου Τρικούπη
Αλεξάνδρα Σδούκου
ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για την on air κόντρα με Παπαχλιμίντζο: Αυταρχισμός και αλαζονεία από τους υπουργούς της ΝΔ απλά και μόνο στο άκουσμα ερωτήσεων
Η Κουμουνδούρου μιλά για «συστηματικό εκφοβισμό» του Τύπου και συνδέει το επεισόδιο με πρόσφατη αντιπαράθεση Μαρινάκη με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη δημιουργία 8 νέων φυλακών σε Ασπρόπυργο, Θεσπρωτία, Γιάννενα, Αρκαδία και Δ. Μακεδονία
«Ετοιμάζουμε και άλλα καταστήματα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στα Γιάννενα, στη Μεγαλόπολη και επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά όλα τρέχουν πολύ γρήγορα»
Φυλακές 16