Πολιτική

Τσακαλώτος: Δεν τον άφησαν να απαντήσει στη Βουλή και τα είπε γραπτώς

Ο άγριος τσακωμός του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το βράδυ της Τετάρτης (01.02.1017) στη Βουλή όταν θέλησε να απαντήσει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για όσα είπε σχετικά με την επιστολή του στους Θεσμούς προκάλεσε εκτός από αίσθηση και σενάρια… παραίτησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τελικά απάντησε. Αφού δεν τον άφησαν στη Βουλή, το έκανε με γραπτή δήλωση.

Στην οποία δήλωση υπάρχει ο… χρησμός πως «πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς». Όσο για το τελευταίο 1/3, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι η πολιτική διαπραγμάτευση που «είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν καταλαβαίνει είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης» και σημειώνει όπως έχουν πει τόσο το ΔΝΤ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η κυβέρνηση «μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο».

Οπότε, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι λογικό, η κυβέρνηση «η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα “χαρτιά” της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει και μια… συμβουλή για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. «Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα» και να… μάθει τι λέει ο νόμος για τις διοικήσεις των τραπεζών που «δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Και καταλήγει στη δήλωσή του: «Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη».

Όλη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου

«Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο. Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα “χαρτιά” της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση.

Όπως, άλλωστε, εξήγησε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ποια θέματα πρέπει να “συμβιβαστούμε” για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Και κάτι ακόμα: Συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, στις επαφές του με τους δανειστές να μην τους διαβεβαιώνει ότι αν κάποτε γίνει πρωθυπουργός όλα θα γίνονται γρήγορα. Για παράδειγμα, ότι αυτός ο ίδιος θα διορίζει τις διοικήσεις των τραπεζών, όπως απαίτησε χθες από τον πρωθυπουργό. Καλό θα είναι κάποιος σύμβουλός του να του εξηγήσει τι λέει ο νόμος για το ΤΧΣ, ποια είναι η νέα διακυβέρνηση των τραπεζών που δεν επιτρέπει, και σωστά, ούτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ούτε στον υπουργό Οικονομικών, ούτε σε οποιονδήποτε άλλον, να διορίζει τους φίλους και τις φίλες του στις διοικήσεις των τραπεζών, όπως γινόταν στις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα!

Αναμένουμε με ανυπομονησία τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Έχω τεράστιο θαυμασμό για την Ελλάδα και θα ήθελα να την επισκεφτώ
Κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων από τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ντόναλντ Τραμπ 17
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 23
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
31