Πολιτική

Τσίπρας: Εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα – Θα τηρηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού

«Όλοι έχουν καταλάβει, και η διεθνής οικονομική κοινότητα και ο ελληνικός λαός, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, λίγο πριν από την αναχώρηση του από τη Λέσβο και τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν προέβλεπε ούτε περικοπές μισθών ούτε απολύσεις. Μίλησε για μια πολύ ήπια προσαρμογή που αντιστοιχεί στο 1/10 της προσαρμογής που έζησε ο λαός με το μέγεθος των μέτρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». «Εμείς θα τηρήσουμε το γράμμα της συμφωνίας, και το γράμμα της συμφωνίας δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων και δεν θα υπάρξει μείωση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «όσοι ισχυρίζονταν το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς» και ανέφερε συγκεκριμένα: Δεν είναι απομονωμένη στο προσφυγικό, ίσα-ίσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας. Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση.

«Αν κάποιοι ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν την απομόνωση της Ελλάδας διαψεύδονται, ευτυχώς για τους Έλληνες και την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει και έκανε τον παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά».

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα συμβιβασμό που έφερε μέτρα το 1/10 σε σχέση με το σύνολο των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκ των οποίων μάλιστα τα 3/5 έχουν υλοποιηθεί.

«Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως και γι’ αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ, παραπέμποντας σε χτεσινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε φόρους στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και να ελαφρύνουμε τα χαμηλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ας είναι η νέα χρονιά ευκαιρία να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλείνει με ευχές για μια νέα χρονιά «ανθρωπιάς, ενότητας και δημιουργίας», εμπνευσμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό, με προσδοκία για «ειρήνη, πρόοδο και συνοχή το 2026»
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης στην Στοκχόλμη για αλλαγή χρόνου: Οι αναρτήσεις τους
Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες μοιράστηκαν και οι δύο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram καθώς και μια selfie, στην οποία ποζάρουν αγκαλιά στο χιονισμένο τοπίο της σουηδικής πρωτεύουσας
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Διαμαντής Καραναστάσης 6
Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τη χώρα μας, το 2026, είναι η χρονιά που τελειώνουν οι αυταπάτες»
«Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα διακυβέρνησης, που στηρίζεται στο ήθος, την αξιοκρατία και τον έμπρακτο σεβασμό, για να ξαναχτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά