Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τσίπρας: Να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση!

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Κάλεσμα να ενώσουν τις… δυνάμεις τους η κυβέρνηση, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και οι φορείς, να βάλουν πλάτη όπως είπε, για να βγει η χώρα από την κρίση απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας. Στάθηκε δε στη σημασία που έχει να κλείσει θετικά η αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκλήρωσης της θετικής και έγκυρης της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που είναι η ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των καταθέσεων και αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους

«Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και φορείς πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος ώστε να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.

Φωτογραφία Eurokinissi

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγει ο δρόμος:

1) για την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και

2) για την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

«Συνεπώς έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ενώ το κόστος χρήματος θα μειωθεί. Ουσιαστική προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί το θετικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του δημόσιου χρέους και την επιστροφή του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παράλληλα προχωρά:

– στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος,

– στην εισαγωγή και προώθηση των “ηλεκτρονικών” συναλλαγών,

– στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης,

– στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης,

– στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης,

– στην βελτίωση του πλαισίου για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου

Αναφέρθηκε ακόμη, στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί μέσα στην άνοιξη και σημείωσε ότι καταλύτης θα είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι προσπάθειές μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα – μεταξύ των οποίων είναι φυσικά και η διαδικασία ανοιχτής συμμετοχικής χρηματοδότησης- ώστε να καταφέρει η κοινωνία να δρέψει τους καρπούς των προσπαθειών της για ανάκαμψη το ταχύτερο δυνατόν μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», επεσήμανε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε