Πολιτική

Βαρουφάκης: Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου γιατί είμαι εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης – Ο Σόιμπλε δεν έχει προτείνει καμία λύση για την Ελλάδα

- Πρώτη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται ότι έχει τεθεί εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης
- "Δεν θα βάλουμε υπογραφή σε οποιαδήποτε συμφωνία", λέει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα
- "Κάποιοι από τους Θεσμούς αναπολούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θυμώνουν μαζί μας"
- Αιχμές από τον Έλληνα υπουργό κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ
- Νωρίτερα μέσω twitter είχε εκφράσει ξανά διαφωνία με το 1% του πρωτογενούς πλεονάσματος

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Γιάνης Βαρουφάκης, που για μια ακόμη φορά φαίνεται πως “στρώνει” το χαλί για την έξοδό του από την κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται δημόσια πως έχει τεθεί εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό όταν τον ρωτούσαν απαντούσε πως έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην Real News της Κυριακής απαντά σε όσους κάνουν λόγο για κρίση στη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και – όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο- σημειώνει πως λόγος που δεν «ξημεροβραδιάζεται» στο Μαξίμου στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι επειδή είναι εκτός ομάδας.
Ωστόσο τονίζει πως αισθάνεται ότι έχει πολλά να προσφέρει από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Πέρα απ’ αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης παίρνει ξανά αποστάσεις από την κυβέρνηση και δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την πιθανότητα παράτασης του προγράμματος για εννέα μήνες, όπως φέρεται να έχει ζητήσει η κυβέρνηση καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους.

Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντάς το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο υπουργός εκτιμά πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ ,ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο «μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις κόκκινες γραμμές, τονίζοντας ότι «κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία».

Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά των δανειστών. Λέει πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας» και πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης».

Επίσης, επιτίθεται στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ΔΝΤ επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές – «Καμία πρόληψη, μόνο καταστροφές»
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας τη «Μαύρη Βίβλο» για το περιβάλλον και την πολιτική προστασία, κάνοντας λόγο για διαρκές αδιέξοδο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών
ΠΑΣΟΚ 2
Ο Αλέξης Τσίπρας περνά στην επίθεση – Τα λάθη της κυβέρνησης στην οικονομία θα αναδείξει στην ομιλία του στο Βελλίδειο
Στο Βελλίδειο αναμένεται να βρεθούν πολλά στελέχη της ευρύτερης αριστεράς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άνθρωποι οι οποίοι επιδιώκουν να βρεθούν κοντά στο κόμμα που αναμένεται να φτιάξει
Ο Αλέξης Τσίπρας 8
Κυβέρνηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Καμία όχληση απο την ευρωπαϊκή εισαγγελία – Να ξεκαθαρίσει την θέση της η Λευκωσία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και για τις αναρτήσεις Τσίπρα αλλά και το πόρισμα του Γενικού Χημείο του Κράτους για τα Τέμπη
Φωτογραφία αρχείου 
(EUROKINISSI
3
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Δράμας: «Δεν πηγαίνω ούτε να τσακώνομαι ούτε να με απειλούν ότι θα με πυροβολήσουν»
Στην καταγγελία του αναφέρει ότι ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Δράμας «προσκείμενος στο ΚΚΕ ξεκίνησε δημόσιο αγώνα για να με προπηλακίσουν εκεί κατά την άφιξη μου»
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ 51
Ανδρουλάκης: «Οι μέρες ασυδοσίας της ΝΔ τελείωσαν, η πολιτική πρέπει να ξανασυστηθεί με την ηθική»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 51ης επετείου από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ιστορία της παράταξης ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για το δημογραφικό
Ο Νίκος Ανδρουλάκης