Πολιτική

Βενιζέλος: Επικίνδυνη η σύνδεση του προσφυγικού με το μνημόνιο και με την εξωτερική πολιτική

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόπειρα σύνδεσης του προσφυγικού προβλήματος με την εφαρμογή του Μνημονίου, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Είναι μία πολύ επικίνδυνη και εύθραυστη επιχείρηση να συνδέσεις το μνημόνιο, την οικονομική προσαρμογή, μια προσπάθεια που συνεχίζεται με τεράστιες δυσκολίες εδώ και χρόνια, με το προσφυγικό», είπε ο κ. Βενιζέλος.

προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι όποια οικονομική επιβάρυνση υπάρχει σε σχέση με τις έκτακτες συνθήκες, πρέπει να θεωρείται εξαίρεση από το πλαίσιο του μνημονίου. Αυτό αφορά το προσφυγικό». Στην συνέντευξή του στον Alpha 9,89 πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι όποια οικονομική επιβάρυνση υπάρχει σε σχέση με τις έκτακτες συνθήκες, πρέπει να θεωρείται εξαίρεση από το πλαίσιο του μνημονίου. Αυτό αφορά το προσφυγικό».

Ο κ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες για την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη η οποία, είπε, ως πολιτική οντότητα έχει την κύρια ευθύνη. «Εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με την Τουρκία, ώστε οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί να εγκατασταθούν επί τουρκικού εδάφους, ώστε εκεί να γίνεται ο έλεγχος των στοιχείων, η ταύτιση και η κατανομή των προσφύγων που είναι πρόσφυγες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα θρηνούμε συνεχώς θύματα», σημείωσε.

Επίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.«Κάθε προσπάθεια σύνδεσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, είναι τραγικά εσφαλμένη», τόνισε και εξέφρασε ανησυχία μήπως υποχρεωθεί η Ελλάδα να προβεί σε παραχωρήσεις το Αιγαίο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν πρέπει να κάνουμε καμία παραχώρηση είτε με ανταλλάγματα οικονομικά, είτε χωρίς ανταλλάγματα. Αυτό θα ήταν τραγικό […] (Φοβάμαι συνθήκες) διολισθήσεων μέσα από μία πρακτική, μέσα από το άγχος, μέσα από την ανάγκη, μέσα από την έλλειψη εμπειρίας, μέσα από την έλλειψη ικανότητας διαπραγμάτευσης, κάτι που το έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους εννιά μήνες», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Νέος γύρος πολιτικής σύγκρουσης για την αίθουσα της δίκης, η αντιπολίτευση μιλά για εικόνα που εκθέτει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την καταλληλότητα του χώρου στη Λάρισα, επικαλούμενη τον σχεδιασμό του βάσει της ανακριτικής διαδικασίας
Δίκη για Τέμπη, Λάρισα
Ο Σωκράτης Φάμελλος «έριξε άκυρο» και επισήμως στον Νίκο Ανδρουλάκη για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για συμμετοχή στο θεματικό τραπέζι «Σύνταγμα και Θεσμοί», διαμηνύοντας πάντως ότι ο διάλογος στον προοδευτικό χώρο παραμένει αναγκαίος
Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος 7
Πυρά της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης: «Ανεπαρκή», «ασπιρίνες», «κοροϊδία»
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για καθυστερημένες παρεμβάσεις, το ΚΚΕ καταγγέλλει στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ κατά την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ δε λύνουν το πρόβλημα
Πρατήρια καυσίμων