Πολιτική

Βουλή: Έρχεται «χρονοκόφτης» στην Ολομέλεια – Πάνω από 7 ώρες κράτησε η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν αυτή που αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην υπέρβαση του προβλεπόμενου χρόνου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την εξωτερική πολιτική

Από την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και εφαρμογή του χρονοκόφτη στην Ολομέλεια προκειμένου να τηρούνται από όλους οι χρόνοι που προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και σταματήσουν οι ατέρμονες συνεδριάσεις. 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στην Διάσκεψη των Προέδρων από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Καλαμάνη, ο χρονοκόφτης θα τεθεί σε εφαρμογή σε όλες τις συνεδριάσεις που αφορούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο με εφαρμογή τον ήδη καθορισμένο χρόνο από τον κανονισμό.

Οι μόνος συνεδριάσεις όπου θα υπάρχει μια εξαίρεση του υφιστάμενου προβλεπόμενου στον κανονισμό της Βουλής χρόνο θα είναι οι λεγόμενες ειδικές συνεδριάσεις που είναι οι συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ή η συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Για αυτές και μόνο τις συνεδριάσεις -και αυτό  μέχρι να υπάρξουν οι σχετικές αναθεωρήσεις του ΚτΒ-  η Διάσκεψη των Προέδρων κατά τον προγραμματισμό τους θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο χρόνος που θα δικαιούται για να μιλήσει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτοί οι χρόνοι θα τηρούνται με την χρήση του χρονοκόφτη.

Πώς φτάσαμε στον χρονοκόφτη

Η «σταγόνα» που επιτάχυνε τις  διαδικασίες, κατά ένα τρόπο, ήταν το «ξεχείλωμα» και της χθεσινής συνεδρίασης όπου η συνεδρίαση σε επίπεδο πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών ξεπέρασε κάθε όριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην ΔτΠ ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης η χθεσινή συνεδρίαση διήρκεσε 7 ώρες και 45 λεπτά, όταν την περίοδο Σημίτη οι ανάλογες συνεδριάσεις ήταν στις από μιάμιση έως το πολύ δυόμιση ώρες, επί Γιώργου Παπανδρέου μία ώρα και 45 λεπτά, επί Αλέξη Τσίπρα από 3 έως 4 ώρες, ενώ επί Κυριάκου Μητσοτάκη οι ανάλογες συζητήσεις με βάση το άρθρο 142Α ξεκίνησαν από 4,5 περίπου ώρες και χθες έφτασε στις 7 ώρες και 45 λεπτά.

ΕΙδικότερα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση που αφορούσε την συζήτηση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» υπερβαίνοντας κατά 137% τον χρόνο παραπάνω του καθορισμένου χρόνου καθώς στην πρωτολογία της μίλησε επί 47 λεπτά (από 20 λεπτά) και στη δευτερολογία της άλλα 32 λεπτά (από 12 λεπτά).

Αντίθετα εντός του πλαισίου στην πρωτολογία του κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που στην πρωτολογία του ξεπέρασε κατά 7μιση λεπτά τον χρόνο (από 40 τα έφτασε στα 47) κατά δέκα λεπτά λεπτά στην δευτερολογία του ( από 20 λεπτά το πήγε στα 30 λεπτά), ενώ στην τριτολογία του εάν και είχε δικαίωμα να μιλήσει είκοσι λεπτά περιορίστηκε στα 15 λεπτά της ώρας.

Συνεπέστεροι όλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στην πρωτολογία του υπερέβη το χρόνο που είχε στην διάθεσή του κατά 9 λεπτά της ώρας ενώ στην δευτερολογία του μίλησε μισό λεπτό λιγότερο από όσο θα μπορούσε. Από κοντά στον σεβασμό του χρονομέτρου και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός που υπερέβη κατά την πρωτολογία και την δευτερολογία του, τους χρόνους μόλις κατά 6 λεπτά. 

Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε την ΔτΠ ότι επόμενη εβδομάδα θα εισηγηθεί την τροποποίηση του ΚτΒ ώστε να εισαχθεί εντός Οκτωβρίου και στην Ολομέλεια για ψήφιση η εφαρμογή άμεσα του αυτόματου κόφτη στις συνεδριάσεις της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου για την αποχώρηση on air σε χρόνο – ρεκόρ: Θέλησαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο
«Η δημοσιογραφία και η ενημέρωση έχουν να κάνουν και με το τι ρωτάς και με το τι δεν ρωτάς και με το τι θάβεις κάτω από ανύπαρκτα θέματα», λέει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχωρεί από την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη στον ΣΚΑΪ
17
Κασσελάκης για τη διαρροή συνομιλίας του με την Τζάκρη: «Μακάρι να είχατε τα κότσια της» – «Θα το ερευνήσω έχοντας στο πλευρό μου τον Πρόεδρο»
Η Θεοδώρα Τζάκρη, μετά τη διαρροή αποσπάσματος συνομιλίας της με τον Στέφανο Κασσελάκη, προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη 8
Παύλος Μαρινάκης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επίθεση στην ελευθερία του Τύπου η αποχώρηση της από τηλεοπτική εκπομπή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για αντιδημοκρατική συμπεριφορά μετά την αποχώρησή της από τηλεοπτική συνέντευξη στη Φαίη Μαυραγάνη στον ΣΚΑΙ
Παύλος Μαρινάκης 8
Νίκος Ανδρουλάκης: «Αδιανόητη η όποια συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας – Στόχος ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης»
«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με άλλους όρους ο ρωσικός αναθεωρητισμός σε σχέση με τον τουρκικό αναθεωρητισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Παύλος Μαρινάκης: Η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη δεν έχει σχέση με τον αγώνα του Πάνου Ρούτσι
«Ο κ. Τσίπρας έχει δικαίωμα να γράψει όσα βιβλία θέλει, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει»», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης 8
Οι αιχμές Μητσοτάκη σε Καραμανλή, Βενιζέλο και πολιτικά κόμματα για την αμφισβήτηση θεσμών και Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση μιλά για κλιμακούμενη «επιχείρηση αμφισβήτησης των θεσμών και της δικαιοσύνης» και στο «κάδρο» βάζει και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων στελεχών, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Κυριάκος Μητσοτάκης 20