Πολιτική

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση

Το νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση ψηφίστηκε στη Βουλή. Επί της αρχής “Ναι” στο νομοσχέδιο δήλωσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. “Κατά” επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Επί του συνόλου, τα κόμματα τήρησαν την ίδια στάση, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε “παρών”.

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου ξεχωριστής σπουδαιότητας για την αστυνομική εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και σημείωσε ότι βελτιώνεται και εκσυγχρονίζεται σημαντικά το πλαίσιο λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, με έμφαση στις νέες ανάγκες.

Ο σχεδιασμός μας, είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, «έχει προοδευτικό πρόσημο, διατηρεί ό,τι πρέπει να διατηρηθεί και αλλάζει ό,τι πρέπει να αλλάξει, θεραπεύει αδυναμίες».

Ο κ. Οικονόμου απάντησε στην κατηγορία που διατύπωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης για ένα σύστημα εκπαίδευσης της Αστυνομίας, στρατιωτικού χαρακτήρα που δεν θα παρέχει πραγματική ακαδημαϊκή εκπαίδευση, με τα όσα αναφέρει η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για τη νομική υπόσταση και τον χαρακτήρα των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια στο πλαίσιο αναβάθμισης των σπουδών.

«Ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και ως επίτιμος αρχηγός της ΕΛΑΣ, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι το προτεινόμενο σχέδιο διατάξεων εξασφαλίζει μελλοντικούς επαγγελματίες, στελέχη της ΕΛΑΣ που θα γνωρίζουν τον ρόλο και την αποστολή τους σε βάθος. Δημιουργεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική δομή για τα αστυνομικά στελέχη πιο εξωστρεφή, πιο αυτόνομη, ικανή να εφοδιάζει την Ελληνίδα και τον Έλληνα αστυνομικό με αναβαθμισμένη ποιοτικά εκπαίδευση», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Ο Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο:

– προβλέπονται αυξημένα τυπικά προσόντα στα μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Ακαδημίας.

– προβλέπεται και εξωτερική αξιολόγηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

– προβλέπεται διαδικασία μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών.

 Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση που σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά μόνο για 8 άτομα, με τη νέα διάταξη «υλοποιείται ένα γενναίο, ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός», καθώς παρέχεται δυνατότητα γεωγραφικής επέκτασης του εν λόγω θεσμού και πέρα από τα όρια της Αττικής και Θεσσαλονίκης και έτσι μπαίνουν τα αναγκαία θεμέλια, από την πλευρά του νομοθέτη, ώστε να μπορούν σταδιακά να κάνουν χρήση αυτού του εναλλακτικού τρόπου περιορισμού της ελευθερίας περισσότεροι κατάδικοι και υπόδικοι, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα προωθείται η δημιουργία των αναγκαίων τεχνολογικών υποδομών ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί ο θεσμός αυτός και πέραν των ορίων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, που είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να καταστεί ουσιαστικός και όχι άγονος ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, για την ανάδειξη αναδόχου, που εφεξής θα υποστηρίζει τεχνολογικά τον θεσμό αυτό, του οποίου η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Για την ισχύ των διαβατηρίων, που από πέντε χρόνια γίνεται δέκα χρόνια, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι παραμένει το παράβολο και στα νέα διαβατήρια 10ετούς ισχύος στο ίδιο ποσό που ισχύει σήμερα, για τα διαβατήρια 5ετούς ισχύος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στο Άγιο Όρος τον Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η επίσκεψη «κλείδωσε» σε συνάντηση με μέλη της Αθωνικής Πολιτείας
Τα ζητήματα που απασχολούν την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με μέλη της Αθωνικής Πολιτείας στο Μαξίμου
Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με επιτροπή του Αγίου Όρους 2
Νίκος Ανδρουλάκης για Τέμπη: «Βλέπω deal Μητσοτάκη και Καραμανλή – Εσωκομματικό παζάρι η κατηγορία του»
«Είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία», είπε ακόμη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός
O Νίκος Ανδρουλάκης
Κοινή δήλωση 80 κρατών και της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων – Γεραπετρίτης: «Δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση»
Ο υπουργός Εξωτερικών απεύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπόλεμα μέρη «να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε κάθε περίσταση, καθώς και όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη»
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
«Είχα αποφασίσει να δείρω τον Τσίπρα μέσα στη Βουλή» κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη δίκη της υπόθεσης Novartis
«Σε εκείνη την περίοδο αυτά που κατήγγειλαν οι ψευδομάρτυρες ήταν αδιανόητα», τόνισε ο πρώην Υπουργός Υγείας για την Αικατερίνη Κελέση και τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη
Ανδρέας Λοβέρδος / 7
Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο - Οι Τούρκοι φίλοι μας να βγάλουν το casus belli από το τραπέζι
«Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων» - «Το Ισραήλ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
119