Πολιτική

Βούτσης: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα γίνει με δημοψήφισμα

Αποστάσεις από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη όσον αφορά στο ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Όπως τόνισε, η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει με βάση όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα. Δηλαδή, όχι με δημοψήφισμα.

“Το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος, με το άρθρο 110. Είναι σαφές αυτό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας την Τετάρτη (08.06.2016) στον Real Fm. Χαρακτήρισε θετικό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συμβουλή των πολιτών για επιμέρους ζητήματα.

Και συμπλήρωσε πως “οι ιδέες που υπάρχουν για λαϊκή ετυμηγορία, ενδεχόμενη, πάνω σε ζητήματα επιμέρους που μπορεί να προκύψουν στη συζήτηση για το Σύνταγμα ή άλλα, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, να εξεταστούν τότε ως διαδικασία. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα μπει ως τέτοια σε δημοψήφισμα”, τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Και πρόσθεσε: “Είναι θετικό να υπάρχουν ιδέες, οι οποίες λένε π.χ. ότι όταν και αν προκύψουν σοβαρά επιμέρους προβλήματα για το νερό ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή για τους διακριτούς ρόλους, κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει για αυτά τα θέματα να υπάρξουν νομοδοτικές διαδικασίες, που είναι ανεξάρτητες από το πώς θα υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση”, επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως “θα πρέπει πολύ έγκαιρα να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα και να έρθει σχετική νομοθεσία σε αυτή τη Βουλή, για να μπορεί να δοκιμάσει τη δυνατότητα να υπάρξει ένας εκλογικός νόμος πάρα πολύ έγκαιρα ενόψει των ερχόμενων εκλογών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στις εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες”. Για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, κατά του μπόνους των 50 εδρών και υπέρ του να παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ερωτηθείς δε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό, ο κ. Βούτσης είπε πως θα περιμένει τον διάλογο που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. “Αυτά είναι θέματα κάποιων ειδικών, που με σεβασμό θα τους ακούσουμε. Είναι ζητήματα που πρέπει να είναι ανοιχτά”.

Ακούστε τη συνέντευξη του Νίκου Βούτση

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Έχω τεράστιο θαυμασμό για την Ελλάδα και θα ήθελα να την επισκεφτώ
Κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων από τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ ζήτησε από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Ντόναλντ Τραμπ 13
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 23
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
31