Πολιτική

Ζάεφ: Έχουμε κατ’ αρχήν συμφωνία – Μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσω με τον Τσίπρα

- Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ - Μέχρι την Παρασκευή είπε ότι θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα - Είπε ότι αν υπάρξει συνφωνία πρώτα θα επικυρωθεί από την Βουλή και θα ακολουθήσει δημοψήφισμα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Παρότι δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του ο Ζάεφ είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ακόμα ότι οι βασικές αρχές έχουν συμφωνηθεί και ότι μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. «Σήμερα, αύριο, το αργότερο την Παρασκευή, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μπει ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας», είπε ο Ζάεφ. Και πρόσθεσε: «Το πιο έντιμο είναι να συζητήσουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας και τους όρους της εφαρμογής της. Πρώτα θα ορίσουμε τα βήματα εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα κρίσιμο σημείο της τελικής φάσης πριν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Είπε ακόμα ότι το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Όλοι συμφωνούμε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο όταν ο λαός με τις αποφάσεις του θα είναι η πυξίδα για τις επόμενες κινήσεις μας. Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί την σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμας και όχι σ’ εκείνους και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο που προβληματίζει. Είπε, «Η “Μακεδονία” θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”» και πως «λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» Κακλαμάνη κατά Κικίλια για την «υιοθεσία» του 53χρονου λιμενικού: «Οι υπουργοί να κοιτούν τα υπουργεία τους και να μην χτυπούν ανοικτές πόρτες»
Το 2010, με ομόφωνη απόφαση, η Βουλή αποφάσισε για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος των Ενόπλων Δυνάμεων, να στηρίζει τα παιδιά τους οικονομικά
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης
«Σφάχτηκαν» Κέλλας και Λιακούλη στη Βουλή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - «Αποτύχατε παταγωδώς», «Αυτά που λέτε είναι εκτός πραγματικότητας»
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι σοκαριστική η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στον εμβολιασμό των ζώων παρά τις οδηγίες του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ
Ευαγγελία Λιακούλη
Αιχμές για φωτογραφική διάταξη στην διαμάχη της Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Μίνω Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών τους
Η υπουργός Τουρισμού ήταν η πρώτη που έκανε χρήση της διάταξης η οποία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι απαντούν Μαρινάκης και Φλωρίδης
Όλγα Κεφαλογιάννη στη Βουλή
21
Κοινή γραμμή των «27» της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ: Οι θέσεις της Αθήνας για το «Συμβούλιο Ειρήνης» και τη Γροιλανδία και ο παράγοντας Τουρκία
Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε την ανάγκη οι σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ να διατηρηθούν σε «λειτουργικό» επίπεδο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο Euronews: Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της – Οι διατλαντικές σχέσεις γίνονται περίπλοκες
«Η συναίνεση είναι ότι αυτό που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ υπερβαίνει κατά πολύ την εντολή του του ΣΑ του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας»
O Κυριάκος Μητσοτάκης 7