Αυτό το πιάτο είναι για εκλεκτούς και λάτρεις του φρέσκου τόνου.
Είναι ο πιο τέλειος τρόπος να ετοιμάσεις τόνο Ahi, επίσης γνωστός ως κιτρινόπτερος τόνος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξεκινάμε, με πολύ φρέσκο ψάρι, ποιότητας σούσι, καθώς θα σοτάρουμε ελαφρά, μόνο το εξωτερικό, αφήνοντας το εσωτερικό, κυριολεκτικά, ωμό.
Η φρεσκάδα και η ποιότητα του ψαριού, κάνουν τεράστια διαφορά εδώ. Οπότε, μην το δοκιμάσετε καν με ψάρι χαμηλότερης ποιότητας.
Μπορείτε να προσθέσετε κάτι πικάντικο στη μαρινάδα του τόνου, αλλά και να φτιάξετε λίγη παραπάνω για βούτηγμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τόνος Ahi
Υλικά:
- 2 (περίπου 200 γρ . το καθένα) φιλέτα τόνου ahi (πάχους 2 εκατοστών)
Για τη μαρινάδα:
- 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες (κρατήστε μερικές φέτες για γαρνίρισμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λάιμ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αλείφουμε τις μπριζόλες τόνου, γενναιόδωρα, παντού.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη, το σκεύος με το ψάρι και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο, κατά προτίμηση από χυτοσίδηρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. (εναλλακτικά, ψήνουμε στα κάρβουνα).
Όταν το τηγάνι ζεσταθεί, βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού και σοτάρουμε για ένα έως ενάμιση λεπτό από κάθε πλευρά.
Βγάζουμε τον τόνο από το τηγάνι και κόβουμε σε φέτες πάχους ¼ του εκατοστού (25 χιλιοστών).
Σερβίρουμε με μερικές λεπτές ροδέλες φρέσκου κρεμμυδιού, σκέτο ή πάνω σε λευκό ρύζι με ψιλοκομμένο φινόκιο και μαρούλι iceberg.