Τα παντζάρια έχουν κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη κουζίνα, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση και τα θρεπτικά τους οφέλη.
Μπορούν να αναδειχθούν μέσα από απλές, αλλά και πιο σύνθετες μαγειρικές τεχνικές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ψητά παντζάρια με γλάσο βαλσαμικού είναι η ιδανική επιλογή για όσους επιδιώκουν μια γευστική αρμονία.
Συνδυάζουν με κομψότητα το γλυκό και το αλμυρό, δίπλα σε κάθε πιάτο.
Στα καθημερινά αλλά και στα τραπέζια με φίλους, συνοδεύουν τέλεια ψητά κρέατα, ή ψάρια, αλλά και τυριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ψητά παντζάρια με γλάσο βαλσαμικού
Υλικά:
- 4 μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μέσα στο ταψί, ανακατεύουμε τα παντζάρια με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.
Τα στρώνουμε σε ένα επίπεδο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι τα παντζάρια να γίνουν τρυφερά και ελαφρώς καραμελωμένα. Ανακατεύουμε στα μισά του χρόνου ψησίματος.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μέλι και το βαλσαμικό ξύδι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ομοιόμορφα και να γίνει ένα γυαλιστερό γλάσο (περίπου 3 λεπτά).
Βγάζουμε τα παντζάρια από το φούρνο σε πιατέλα.
Ραντίζουμε με το γλάσο βαλσαμικού και ανακατεύουμε απαλά να καλυφθούν καλά.
Συνοδεύουν υπέροχα με ψητό κρέας, ψάρι ή σερβίρονται με τυρί ως ελαφρύ γεύμα.