Tasteit

Βράστε μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει άσχημα το σπίτι

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές, που μπορούμε να κάνουμε, για το διατροφολόγιό μας. Όλοι το ξέρουν αυτό. Γνωρίζουν όμως και τι εφιάλτης μπορεί να γίνει το βράσιμο τους το σπίτι, ειδικά το χειμώνα, που τα παράθυρα είναι, κυρίως, κλειστά.

Ο λόγος που αποφεύγουμε, βασικά, το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών, στο σπίτι, είναι, η πολύ δυσάρεστη μυρωδιά που μένει κατά τη διάρκεια και μετά το βράσιμό τους.

Αν, λοιπόν, θέλετε, είτε για τη γεύση, είτε για τα θρεπτικά οφέλη τους, να εντάξετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι, στην καθημερινότητά σας, με ασφάλεια, δηλαδή να μπορείτε άνετα να συνεχίσετε να μένετε στο σπίτι και μετά το βράσιμο, σάς έχω απλές και χρήσιμες οδηγίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε περίπτωση, βέβαια, που έχετε ήδη ατμομάγειρα, τότε έχετε λύσει ήδη το πρόβλημα, αφού το μαγείρεμα στον ατμό διατηρεί τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, ενώ φυλακίζει σε μεγάλο βαθμό την έντονη μυρωδιά.

Το βράσιμο μπρόκολου και κουνουπιδιού, ανώδυνα και απλά

Αν δεν έχετε ατμομάγειρα, έχετε μπροστά σας δύο σενάρια: το κλασικό βράσιμο σε κατσαρόλα, όπου έχετε ήδη βράσει το νερό πριν ρίξετε τα λαχανικά ή σε κατσαρόλα με λίγο νερό, όπου θα τοποθετήσουμε τα λαχανικά σε μεταλλικό σουρωτήρι ή ειδικό καλαθάκι ατμού, ώστε να γίνουν στον ατμό.

Αρχίζετε με την προετοιμασία των λαχανικών. Πλένετε καλά σε λεκανάκι με νερό και ξύδι το μπρόκολο και το κουνουπίδι τα οποία έχετε κόψει σε φουντίτσες. Αυτό θα βοηθήσει να μαγειρευτούν πιο γρήγορα και με λιγότερες οσμές.

Στο νερό που βράζει, μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι, ξύδι, ή γάλα, ένα από τα τρία αυτά, ώστε να βοηθήσουμε να μειωθεί η μυρωδιά κατά το μαγείρεμα.

Κατά το βράσιμο, καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση της μυρωδιάς στο σπίτι.

Δεν είναι ανάγκη να βράσουμε τα λαχανικά για πολλή ώρα. Το μπρόκολο χρειάζεται περίπου 5-7 λεπτά και το κουνουπίδι 8-10 λεπτά. Όσο λιγότερο χρόνο τα βράσετε, τόσο λιγότερη μυρωδιά θα απελευθερωθεί.

Εννοείται, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, έχουμε κλειστή την πόρτα που χωρίζει την κουζίνα από το υπόλοιπο σπίτι και ανοιχτό τον απορροφητήρα. Μην ανοίξετε απορροφητήρα και παράθυρα, ταυτόχρονα, ή μην έχετε δύο ξεχωριστά παράθυρα του σπιτιού, ανοιχτά, γιατί θα βγαίνει από τη μία μεριά η μυρωδιά και θα μπαίνει από την άλλη. Θυμηθείτε: θέλουμε μία έξοδο για τις οσμές.

Αφού βράσετε τα λαχανικά, στραγγίστε τα αμέσως και βυθίστε τα σε κρύο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία βρασμού. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα.

Μία σκέψη ακόμη, για το μαγείρεμα μπρόκολου και κουνουπιδιού, είναι να τα κάνετε stir-fry στο wok, ή να τα ψήσετε στο φούρνο. Απελευθερώνονται, έτσι, αισθητά λιγότερες μυρωδιές και εσείς μπορείτε να «παίξετε» με περισσότερες συνταγές.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Tasteit: Περισσότερα άρθρα