Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Margherita Hack: 3 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την αστροφυσικό

Margherita Hack: 3 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την αστροφυσικό

H Margherita Hack που τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle, ήταν διάσημη Ιταλίδα αστροφυσικός. Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της.

Η Google τιμάει σήμερα, 99 χρόνια από τη γέννησή της, την Margherita Hack, την Ιταλίδα αστροφυσικό που έγραψε τη δική της ιστορία στο χώρο της επιστήμης.

Η αστροφυσικός Margherita Hack γεννήθηκε στην πόλη της Φλωρεντίας πριν από 99 χρόνια.

Η Margherita Hack, όμως, δεν ήταν γνωαστή μόνο για την επιστημονικότητά της, και την αφοσίσωσή της στην αστροφυσιοκή, καθώες, εκτός από το ενδιαφέρον της για δορυφόρους, αστεροειδείς και την εξέλιξη των αστρικών ατμοσφαιρών, η Ιταλίδα αστροφυσικός υπερασπίστηκε τα πολιτικά δικαιώματα ως υποστηρικτής της προστασίας των ζώων και της ισότητας.

Η Margherita Hack ήταν στο Πανεπιστήμιο «Galileo Galilei» στη Φλωρεντία, αλλά όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις.

Το έτος 1945, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστήμιου της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110, την οποία έχουν συγκεντρώσει ελάχιστοι φοιτητές.

Η διατριβή της στην αστροφυσική για τις μεταβλητές του Cepheid την έδωσε και το “εισητήριο” για την εξέλιξή της στην επιστήμη της αστορφυσικής.

H Margherita Hack είχε μία μοναδική ικανότητα να εξηγεί περίπλοκες επιστημονικές έννοιες στο ευρύ κοινό, και δημοσίευσε δεκάδες δεκάδες βιβλία αστρονομίας, ενώ κατάφερε να ιδρύσει ακόμη και δύο αστρονομικά περιοδικά.

Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της Margherita Hack.

H Margherita Hack πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013, ενώ είχε νοσηλευτεί για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις