Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου: Ένα στολίδι με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Jean Nouvel

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου: Ένα στολίδι με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Jean Nouvel

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου άνποιξε τις πύλες της, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών, τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για την Κύπρο.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φυσική τοπογραφία και τα χρώματα του τοπίου της Πανεπιστημιούπολης. Το έργο προσλαμβάνει τη μορφή ενός τεχνητού λόφου, ο οποίος επικαλύπτεται με έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση και μεεπιστέγασμα έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο που υπερβαίνει έναν απλοϊκό μιμητισμό του φυσικού τοπίου.

Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσεται κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους) συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τμ. Πρόκειται για έναν πολυχώρο που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων, το Κέντρο Τεχνολογιών Υποστήριξης της Διδασκαλίας και το Κέντρο Γλωσσών. Πέραν από τις βασικές υπηρεσίες δανεισμού και ανάγνωσης/μελέτης, θα προσφέρονται χώροι χρήσης πολυμέσων και ειδικοί χώροι για ομαδική μελέτη και συνεργασία μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκών. Υιοθετώντας συστήματα ενοποίησης των χώρων και αξιοποίησης των ηλεκτρονικών μέσων, το έργο στοχεύει να συνταχθεί με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα υποστήριξης της μάθησης και της πληροφόρησης.

Το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» δεν θα αποτελέσει μόνο ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα μας αλλά, κυρίως, ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης, με πρόσβαση ανοικτή για το κοινό.

Το κτήριο θα στεγάσει 620.000 έντυπους τόμους, πάνω από 190.000 συνδρομές σε τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, πέραν των 12.000 συνδρομών σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά και πέραν των 180 τίτλων σε βάσεις δεδομένων. Θα διαθέτει περί τις 900 θέσεις μελέτης οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας καθώς και χώρους ομαδικής μελέτης. Όλες οι πηγές πληροφόρησης και υπηρεσίες πληροφόρησης θα είναι προσβάσιμες σε όλη την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις